Levesek

Hideg bodzás paradicsomleves

Hagyományos magyar hozzávalók adnak egymásnak randevút. A levesbetét sem külhoni rafinéria: a méltatlanul elfeledett, ropogósra sült borsóka. Az egyszerre fűszeres, savanykás és édes leves rendesen felkorbácsolja az emésztőnedveket.

Hideg bodzás paradicsomleves

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 3,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 3 l rostos paradicsomlé
  • 3 dl bodzaszörp
  • ½ kávéskanál őrölt, csípős pirospaprika
  • 10-12 szem borókabogyó
  • A borsókához:

  • 4 dl tej
  • 4 dkg vaj
  • 20 dkg finomliszt
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 tojássárgája
  • A sütéshez:

  • bőven olaj

Elkészítés

1

A paradicsomlevet, a bodzaszörpöt és a csípős pirospaprikát beletesszük egy nagy fazékba. A borókabogyót mozsárban durvára törjük, hozzászórjuk, majd megsózzuk a levest, és nagy lángon 5 perc alatt összeforraljuk. Megvárjuk, amíg kihűl, aztán átszűrjük, és 1 napig lefedve hűtőben tartjuk.

2

A borsókához a tejet és a vajat mérsékelt tűzön összemelegítjük, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve hozzászórjuk a lisztet. Addig keverjük tovább, amíg az egész sima nem lesz. Sózzuk-borsozzuk, és levesszük a tűzről. Ha kihűlt, kézi habverővel hozzádolgozzuk a tojássárgájákat.

3

A borsóka sütéséhez 1 cm-es rétegben olajat forrósítunk egy közepes méretű serpenyőben, majd mérsékeltre csavarjuk a tüzet, és a forró olajba nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a tészta 1/8-át.

4

A borsókákat 2-3 perc alatt megsütjük, szűrőlapáttal kivesszük, és papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat. Ezután ugyanígy megsütjük a többit is. Tálaláskor külön tálkákban kínáljuk a hideg paradicsomleves mellé, amelyet, ha állás közben besűrűsödött volna, paradicsomlével felhígítunk.

Megjegyzés

8–10 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet