Hagyományos magyar hozzávalók adnak egymásnak randevút. A levesbetét sem külhoni rafinéria: a méltatlanul elfeledett, ropogósra sült borsóka. Az egyszerre fűszeres, savanykás és édes leves rendesen felkorbácsolja az emésztőnedveket.
Hideg bodzás paradicsomleves
Hozzávalók
- 3 l rostos paradicsomlé
- 3 dl bodzaszörp
- ½ kávéskanál őrölt, csípős pirospaprika
- 10-12 szem borókabogyó
- só
A borsókához:
- 4 dl tej
- 4 dkg vaj
- 20 dkg finomliszt
- só és frissen őrölt bors
- 2 tojássárgája
A sütéshez:
- bőven olaj
Elkészítés
A paradicsomlevet, a bodzaszörpöt és a csípős pirospaprikát beletesszük egy nagy fazékba. A borókabogyót mozsárban durvára törjük, hozzászórjuk, majd megsózzuk a levest, és nagy lángon 5 perc alatt összeforraljuk. Megvárjuk, amíg kihűl, aztán átszűrjük, és 1 napig lefedve hűtőben tartjuk.
A borsókához a tejet és a vajat mérsékelt tűzön összemelegítjük, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve hozzászórjuk a lisztet. Addig keverjük tovább, amíg az egész sima nem lesz. Sózzuk-borsozzuk, és levesszük a tűzről. Ha kihűlt, kézi habverővel hozzádolgozzuk a tojássárgájákat.
A borsóka sütéséhez 1 cm-es rétegben olajat forrósítunk egy közepes méretű serpenyőben, majd mérsékeltre csavarjuk a tüzet, és a forró olajba nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a tészta 1/8-át.
A borsókákat 2-3 perc alatt megsütjük, szűrőlapáttal kivesszük, és papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat. Ezután ugyanígy megsütjük a többit is. Tálaláskor külön tálkákban kínáljuk a hideg paradicsomleves mellé, amelyet, ha állás közben besűrűsödött volna, paradicsomlével felhígítunk.
Megjegyzés
8–10 adag lesz belőle.