A vörös jázminrizs általában hosszú szemű, kevésbé tapadós rizsfajta. Szinet magas antocianintartalma okozza, azaz a fehér rizsnél sokkal egészségesebb, hiszen ez nemcsak csodás pigmentációt, hanem magas antioxidáns-tartalmat is jelent. A vörös rizs általában hántolatlan formában kapható, ezzel pedig sokkal több rostot, B-vitamint, foszfort és magnéziumot tartalmaz. A vörös jázminrizs hálás fajta: nem kell előáztatni, viszonylag gyorsan megfő, és nagyon kellemes ízű.
Thai sült rizs csirkével, gombával és spenóttal
Hozzávalók
- 15 dkg vörös jázminrizs, átmosva és lecsepegtetve
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 50 dkg csirkemellfilé, ujjnyi vastag, 4 cm-es csíkokra vágva
- 15 dkg barna csiperke, 1 cm vastag csíkokra vágva
- 1 nagy sárgarépa, gyufaszálnyi csíkokra vágva
- 2 újhagyma, vékony szeletekre vágva
- 2 nagy marék spenót, vékony csíkokra vágva
- 1 friss zöld chilipaprika, kimagozva és vékony csíkokra vágva
- 1 db 2 cm-es friss gyömbér, finomra reszelve
- 2 nagy tojás, enyhén felverve
- 5 dkg kesudió, megpirítva és durvára vágva
- 1 csokor friss thai bazsalikom, apróra vágva
Elkészítés
A rizst beleszórjuk egy legalább 2 literes lábosba. Felöntjük 5 dl vízzel, adunk hozzá 1 csipet sót, nagy lángon felforraljuk, majd takaréklángon lefedve, kb. 35 perc alatt megfőzzük. Utána lezárjuk alatta a lángot, és továbbra is lefedve, 15 percig állni hagyjuk.
A kókuszolajat nagy lángon felhevítjük egy kb. 28 cm-es serpenyőben. Rádobjuk a csirkecsíkokat, és 3 percig kevergetve pirítjuk.
Ezután a serpenyőbe szórjuk a gombát és a sárgarépát, és dobva-rázva-kevergetve 2 percig pirítjuk. Jöhet a serpenyőbe az újhagyma, a spenót, a chilipaprika és a gyömbér. Ezek is kapnak 2 perc sütést. Közben sózzuk, borsozzuk az ételt.
A főtt rizs következik, a serpenyőben várakozó zöldséges csirkével alaposan összekeverve, ezt is pirítjuk 2 percig.
Végül a zöldséges-csirkés rizsre öntjük a tojást, és 1 perc kevergetés után készen is vagyunk.
Kesudióval és bazsalikommal megszórva azonnal tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.