Főételek

Szerb ajváros guba

Kipróbáltuk, és teljesen hibátlan füstölt főtt tarja helyett maradék rántott hallal is. Csak fejtsd le a bundájukat, kockázd fel a csupasz halhúst, és rögvest használhatod.

Szerb ajváros guba

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 30 dkg szikkadt kifli, karikákra vágva
  • 4 dl tej
  • 25 dkg füstölt főtt tarja, apróra vágva
  • 10 dkg füstölt sajt, frissen reszelve
  • Az öntözéshez:

  • 3 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 20 dkg juhtúró, szétmorzsolva
  • 1 dl habtejszín
  • 1½ dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
  • 20 dkg ajvár
  • 1 csokor friss kapor, apróra vágva
  • só és frissen őrölt bors
  • A sütőtál kikenéséhez:

  • kevés olívaolaj

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és kivajazunk egy 20×30 cm-es, 7 cm magas sütőtálat.

2

A szikkadt kifliszeleteket egy nagy tálba szórjuk, megöntözzük a tejjel, és 10 percre félretesszük.

3

Az öntözéshez egy 2 literes kancsóban kézi habverővel összehabarjuk a tojásokat, a tojássárgáját, a juhtúrót, a tejszínt, a tejfölt, a szétnyomott fokhagymát, az ajvárt és a kaprot, majd megborsozzuk, és ha kell, megsózzuk.

4

A sütőtálba rétegezve elrendezzük az alkotóelemeket. Első rétegnek lerakunk egy sor tejben ázott kiflit, majd rátesszük a tarja felét, és rálötyköljük az ajváros keverék felét. Még egyszer következnek ezek a rétegek, és végül ráfektetjük a maradék tejben ázott kiflit.

5

Kicsit rásegítünk, hogy a hozzávalók jól elvegyüljenek: egy fakanál nyelével néhány helyen függőlegesen belefúrunk az ételbe, így az ajváros keverék minden irányban jobban elcsurog.

6

Megszórjuk füstölt sajttal, és szűk 1 órára betoljuk a sütőbe.

Megjegyzés

6–8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet