Kipróbáltuk, és teljesen hibátlan füstölt főtt tarja helyett maradék rántott hallal is. Csak fejtsd le a bundájukat, kockázd fel a csupasz halhúst, és rögvest használhatod.
Szerb ajváros guba
Hozzávalók
- 30 dkg szikkadt kifli, karikákra vágva
- 4 dl tej
- 25 dkg füstölt főtt tarja, apróra vágva
- 10 dkg füstölt sajt, frissen reszelve
Az öntözéshez:
- 3 tojás
- 1 tojássárgája
- 20 dkg juhtúró, szétmorzsolva
- 1 dl habtejszín
- 1½ dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
- 20 dkg ajvár
- 1 csokor friss kapor, apróra vágva
- só és frissen őrölt bors
A sütőtál kikenéséhez:
- kevés olívaolaj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és kivajazunk egy 20×30 cm-es, 7 cm magas sütőtálat.
A szikkadt kifliszeleteket egy nagy tálba szórjuk, megöntözzük a tejjel, és 10 percre félretesszük.
Az öntözéshez egy 2 literes kancsóban kézi habverővel összehabarjuk a tojásokat, a tojássárgáját, a juhtúrót, a tejszínt, a tejfölt, a szétnyomott fokhagymát, az ajvárt és a kaprot, majd megborsozzuk, és ha kell, megsózzuk.
A sütőtálba rétegezve elrendezzük az alkotóelemeket. Első rétegnek lerakunk egy sor tejben ázott kiflit, majd rátesszük a tarja felét, és rálötyköljük az ajváros keverék felét. Még egyszer következnek ezek a rétegek, és végül ráfektetjük a maradék tejben ázott kiflit.
Kicsit rásegítünk, hogy a hozzávalók jól elvegyüljenek: egy fakanál nyelével néhány helyen függőlegesen belefúrunk az ételbe, így az ajváros keverék minden irányban jobban elcsurog.
Megszórjuk füstölt sajttal, és szűk 1 órára betoljuk a sütőbe.
Megjegyzés
6–8 adag lesz belőle.