A BBQ 4 alapszabálya: 1. Válasszunk húst! Barbecue céljára talán a legfinomabb, de mindenképp a leggyakrabban használt húsféle a sertésoldalas. 2. Ahhoz, hogy ebből a csontos, néhol inas, elég zsíros húsféléből lágy, omlós végeredmény legyen, megfelelő ízesítés mellett sütőben készítjük majdnem készre. Itt az időtartamot és a hőmérsékletet is pontosan ellenőrizni tudjuk, garantálva a sikert. 3. Az intenzív ízek eléréséhez fűszerkeverékkel vagy ízes kencével kezeljük az előpárolt húst. 4. A füstös-szabadtéri ízt nyílt tűzön kapja meg, rövid idő alatt. Ekkor csak annyi hőre és időre van szükség, hogy a már tulajdonképpen elkészült hús átmelegedjen, és megszerezze ízletes, pirult kérgét.
BBQ - Kentucky oldalas
Hozzávalók
- 1 kg sertésoldalas
- só és frissen őrölt bors
- 2 evőkanál olaj a pirításhoz
Az előfőzéshez:
- 1 vöröshagyma
- 1 nagyobb ág rozmaring
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 csillagánizs
- 10 szem fekete bors
A kencéhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl ketchup
- 1 evőkanál Worcestershire szósz
- 1 dl keményítőszirup
- 1 kávéskanál őrölt fekete bors
- 1 kávéskanál cayenne bors
- 1 evőkanál almaecet
- 2 dl paradicsomlé
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 120 fokra. A húst két darabra vágjuk, alaposan megsózzuk, megborsozzuk. Az olajat felhevítjük egy akkora tűzálló serpenyőben, amelyben elférnek a húsok. Mindkét oldalukat nagy tűzön barnára pirítjuk, és egyelőre edényestől félretesszük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és az előfőzéshez szükséges többi hozzávalóval együtt az edénybe szórjuk a hús mellé. Ügyeljünk arra, hogy a hús a csontos felével felfelé feküdjön, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Közepes tűzön addig melegítjük, amíg bugyogni nem kezd. Ekkor alaposan lezárjuk alufóliával, és a sütőbe tesszük 3 órára.
Az idő leteltével a húsokat kiemeljük, és egy jól záródó dobozban a hűtőben tartjuk felhasználásig. (1-2 nap, fagyasztva akár 2 hónap.)
Elkészítjük a kencét. A vöröshagymát apróra vágjuk, és egy kisebb lábosban elkeverjük az összes többi hozzávalóval. Kis lángon addig forraljuk, amíg az ecet szúrós szaga elillan. Felhasználásig félretesszük. (Zárható edényben, hűtőben 2 hétig is eltartható.)
Eljött a szabad tér ideje. Fontos, hogy olyan sütőt használjunk, amelynek van fedele! Tüzet rakunk a tűztér egyik felében, a másik oldalra, azaz nem közvetlenül a tűz fölé kerülnek majd a húsok. Amikor a faszén már fehéren parázslik, jöhetnek is. Sózzuk, majd bőségesen bekenjük őket a kencével. Ezt a sütés alatt még 4-5-ször megismételjük. A sütőt lefedve, hőmérséklettől függően 15–20 perc alatt készre sütjük, és rövid pihentetés után tálaljuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.