Kanadai ihletésű recept. Telitalálat benne a fahéj, a juharszirup, az almabor és a friss alma kombinációja.
Almás, juharszirupos csirke
Hozzávalók
- ½ dl olívaolaj
- 1 evőkanál mustár
- kb. 1¼ kg csirkehús (csontos, bőrös csirkecomb, -szárny és -mell vegyesen), kisebb darabokra vágva
- só és frissen őrölt bors
Az almaboros keverékhez:
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál juharszirup
- 5 dl almabor (cider)
Az almás krumplihoz:
- 50 dkg krumpli, megtisztítva és 2×1 cm-es hasábokra vágva
- 2 nagy fej vöröshagyma, megtisztítva és negyedekbe vágva
- 3 savanykás alma, elnegyedelve
- 2 fahéjrúd
A tálaláshoz:
- 2 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 230 fokra.
Az olívaolajat összedolgozzuk a mustárral, bekenjük vele a csirkedarabokat, aztán a húsokat sózzuk, borsozzuk.
Az almaboros keverékhez egy kancsóban összevegyítjük a hozzávalókat.
A krumplit, a vöröshagymát és az almát egy 30×40 cm-es tepsibe szórjuk. sózzuk, borsozzuk, és ráöntjük az almaboros keveréket. Hozzátesszük a fahéjat, és az egészet összeforgatjuk.
A csirkedarabokat a bőrös oldalukkal felfelé ráfektetjük az almás krumplira.
A tepsit alufóliával lefedjük, és az ételt 35 percig sütjük. Ekkor kiszedjük a sütőből, kiemeljük a csirkedarabokat a tepsiből egy pillanatra, és az almás krumplit átkeverjük. Visszahelyezzük a tepsibe a csirkedarabokat, és meglocsoljuk őket a tepsiben összegyűlt lével.
Az ételt 15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve néhány percig pihentetjük a húst, majd a friss kakukkfűvel megszórjuk, és az almás krumplival együtt tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.