A pesto a világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb, olasz eredetű tésztáravalója. Én nyaranta gyakran készítek pestót, és merem állítani, hogy, aki kipróbálja ezt a receptet, velem együtt vallja majd, miszerint a friss pesto íze legalább olyan távol esik a hiper-szuperekben kapható, üveges változatáétól, mint Itália a Kárpát-medencétől. A bazsalikomos pesto azonban nem igazi pesto fenyőmag nélkül. Ennek a méretében jól fejlett szotyolára emlékeztető, kívül ropogós, belül pedig puha magocskának, enyhén megpirítva isteni az illata meg az íze.
Spagetti friss pestóval
Hozzávalók
- 20-25 dkg spagetti
- 1 teáskanál só
- maroknyi frissen reszelt parmezán
A pestóhoz:
- 4 dkg friss bazsalikomlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dkg frissen reszelt parmezán
- 2 dkg fenyőmag
- 1 dl olívaolaj
- só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
Ez a mártás pár perc alatt könnyedén elkészíthető a turmixgépben.
A bazsalikomleveleket megmossuk, konyhai papírtörlőn megszárítgatjuk és beletépkedjük a turmixgépbe. A meghámozott fokhagymát vékony szeletkékre vágjuk és hozzászórjuk a bazsalikomhoz. Mehet utána a frissen reszelt parmezán is meg a száraz serpenyőben aranybarnára pirított fenyőmag. Végül megöntözzük az egészet olívaolajjal, és már nyomhatjuk is a turmixgép gombját, hogy egy perc alatt simára keverje a mártást.
A kész pestót átkanalazzuk a gépből egy mélyebb, szélesebb edénybe, aztán megsózzuk és tekerünk hozzá bőven borsot.
A tésztafőző fazékban enyhén sós vizet forralunk, és ha már lobog, beleszórjuk a spagettit, és a dobozára írt idő alatt megfőzzük.
A megmelegített pestót a lecsöpögtetett spagettihez keverjük, és ha jónak látjuk, teszünk hozzá 1-2 kanálnyit a tészta főzővizéből, végül tányérokra szedjük az olasz tésztacsodát és megszórjuk frissen reszelt parmezánnal is.
Megjegyzés
2 adag lesz belőle.