Mediterrán zamatok paleomódra. Tavasszal, amikor tele a piac friss zöldséggel, bármilyen kombinációval működik. Az a lényeg, hogy minél többfélét válasszunk hozzá.
Sonkás zöldséges tojáslepény
Hozzávalók
A zöldséges alaphoz:
- 1 kg friss zöldség (pl. karfiol, brokkoli, sárgarépa vegyesen), megtisztítva és 2×2 cm-es darabokra aprítva
- só és frissen őrölt bors
- 1 evőkanál provence-i fűszerkeverék
- 2 evőkanál kókuszzsír
Az összeállításhoz:
- 10 dkg pármai sonka, felszeletelve
- 15 szem magozott fekete olajbogyó, elnegyedelve
- 2 evőkanál kapribogyó, lecsöpögtetve
A tetejére:
- 10 tojás
- 2 gerezd fokhagyma, finomra reszelve
- 10 dkg parmezán, frissen reszelve
- ¼ teáskanál frissen őrölt szerecsendió
A tepsi előkészítéséhez:
- 1 evőkanál kókuszzsír
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, és kókuszzsírral vékonyan kikenünk egy 30×40 cm-es tepsit.
A zöldséges alaphoz egy 5 literes fazékban enyhén sós, bő vizet forralunk, majd a zöldségeket fajtánként 2-2 perc alatt előfőzzük benne. Mindegyik adagot szűrőkanállal kihalásszuk, és a tepsibe borítjuk.
A tepsiben várakozó zöldségeket sózzuk, borsozzuk, aztán ízesítjük a provence-i fűszerrel, és hozzákeverjük a kókuszzsírt. Ráfektetjük a sonkaszeleteket, és rászórjuk az olajbogyót meg a kapribogyót.
Az étel tetejére a tojásokat enyhén felverjük kézi habverővel egy tálban, majd hozzákeverjük a reszelt fokhagymát és a parmezánt. Sózzuk, borsozzuk, aztán fűszerezzük a szerecsendióval, és a habart tojást a zöldségekre csorgatjuk. Figyeljünk, hogy mindent beborítson a tojásos keverék.
Az ételt kb. 20 perc alatt megsütjük a sütőben, de félidőben grillfokozatra kapcsoljuk a sütőt, hogy a lepény teteje aranybarnára piruljon.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.