Főételek

Konfitált kacsacomb

Ha ennek az ételnek azt a nevet adtam volna, hogy abált kacsa fokhagymával, nagy valószínűséggel sokan megütköznének. Pedig tulajdonképp erről van szó, hiszen abálásnak nevezzük azt a műveletet, amikor épp csak forrpont alatt tartott folyadékban párolunk meg húst, halat, zöldségfélét. A folyadék lehet ízesített víz vagy ízesített zsiradék, voltaképpen mindegy. Csakhogy a franciák szeretnek precízek lenni, és amikor zsiradékot használnak, azt mondják, confit-t készítenek. Lényegében a magyar abálás ugyanúgy, mint a francia confit, a tartósításról szól. Vagyis fogjunk, pároljunk-süssünk meg egy disznót, kacsát vagy libát, majd tegyük el a saját, kisült zsírjában, aztán fehér kenyérrel, hagymával meg, uram bocsá’, szagos kisüsti pálinkákkal járjunk rá, így dicsérve a teremtett világot.

Konfitált kacsacomb

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (226 értékelés, átlag: 3,62 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 2 nagy marék só
  • 6 kacsacomb
  • 8–10 nagy gerezd fokhagyma
  • 10 friss kakukkfű-ág
  • 1 kis kupica törkölypálinka
  • 1 dl víz

Elkészítés

1

A felkészülés csak pár percig tart. A só felét egy nagy műanyagdobozba szórjuk, bőrös oldalukkal lefelé ráfektetjük a kacsacombokat, meghintjük őket a maradék sóval. Ezután lefóliázva betesszük 1 napra a hűtőbe, hogy a só rendesen megdolgozza a kacsacombok rostjait. Ez az „előkezelés” fontos szerepet játszik abban, hogy a végén hihetetlenül omlósak lesznek.

2

A másnapi teendők sem bonyolultak. A combokról gondosan lesöpörjük a sót, és bőrös oldalukkal lefelé átrakjuk mindet egy akkora lábosba, amelyben lazán elférnek egymás mellett. Ízesítésül melléjük dobjuk a megpucolt, de egészben hagyott fokhagyma-gerezdeket és a friss kakukkfűágakat, aztán hozzáöntjük a pálinkát és a vizet.

3

Elérkeztünk a lényeghez: a combok lassú, rotyogós, illatos megpárolásához. Ez időben sokat jelent, munkában viszont semmit, mert meglátják, a kacsacombokhoz hozzá sem kell nyúlni. Először felforraljuk őket mérsékelt tűzőn, de ahogy a pálinkás víz elkezd bugyogni körülöttük, rögtön lefedjük a lábost, és takarékra állítjuk alatta a lángot. Innen számított 2-2,5 óra alatt a combok csendesen megpuhulnak a saját zsírjukban.

4

És most választás előtt állunk: ha rögtön fel szeretnénk tálalni, a megfőtt kacsacombokat kivesszük a lábosból, és bőrös oldalukkal felfelé 15 perc alatt megpirítjuk őket a 220 fokra előmelegített sütőben. De a fokhagymás-kakukkfüves kacsazsírt nehogy kiöntsük, óriási vétek lenne! Isteni rósejbnit lehet benne sütni.

5

Ám abban az esetben, ha be szeretnénk spájzolni a húst, megvárjuk, hogy langyosra hűljön, majd cafatokra tépjük, a cafatokat jól lezárható edénybe rakjuk, és ráöntjük a kisült zsírt. Így hetekig eláll a hűtőben, mármint ha nem szólunk róla senkinek, mert amennyiben híre megy, szempillantás alatt elfogy.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet