Üdítő fogás húsmentes napokra.
Spárgás, citromos, mentás rizottó
Hozzávalók
- 30 dkg zöld spárga
- 2 evőkanál olívaolaj
- ½ teáskanál cukor
- ¼ teáskanál só
- 30 dkg rizottórizs
- 4 dl zöldségalaplé
- 3 dl tejszín
- 1 citrom
- 1 kis csokor friss menta, apróra vágva
- 2 evőkanál puha vaj
Elkészítés
A spárgát megmossuk, a fás szárát letörjük. Félreteszünk belőle 2 szálat a tálaláshoz, a többit 2 cm-es darabokra vágjuk.
Egy 2 literes lábosban felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a 2 egészben hagyott spárgát és a spárgadarabokat, rászórjuk a cukrot meg a sót, és kevergetve addig sütjük, amíg a cukor felolvad és enyhén karamellizálódik. Az egész spárgákat kivesszük, és tálalásig papírtörlőn félretesszük.
A rizottórizst a spárgára szórjuk, és közepes hőmérsékleten 1 percig kevergetjük.
Felöntjük a zöldségalaplével, összeforraljuk, aztán takarékra vesszük a lángot, a lábost lefedjük, és a spárgás rizst 7-8 percig pároljuk.
Beleöntjük a tejszínt, és fedő nélkül további 5 percig pároljuk, közben többször megkeverjük.
A citromot megmossuk, recés késsel a húsáig körbehámozzuk, majd ék alakú bevágással a citromhártyák közül a citromhúst kivágjuk, a magokat eltávolítjuk.
Az apróra vágott mentát a citromhússal együtt a rizottóhoz adjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a puha vajat, és azonnal, az egészben hagyott spárgával díszítve tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.