Főételek

BBQ – Paprikás oldalas

A grillezés intenzív tűzön, azaz magas hőmérsékleten, rövid idő alatt történik. A barbecue pont az ellenkezője: alacsony hőmérsékleten, hosszú idő alatt zajlik. És itt a bökkenő: megfelelő felszerelés, folyamatos odafigyelés és többórányi szabad idő nélkül nem omlós hús, hanem cipőtalp lesz a sültünkből. Mert hogyan lehetne egy átlagos szabadtéri sütőben órákon át fenntartani a barbecue-hoz kívánatos 110-120 fokot? A megoldás egyszerű: válasszuk több részre a sütés folyamatát, és mindjárt jóval könnyebb a dolgunk.

BBQ - Paprikás oldalas

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 4,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 1 kg sertésoldalas
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olaj a pirításhoz
  • Az előfőzéshez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 babérlevél
  • 10 szem koriander
  • 2-3 szegfűszeg
  • 5 szem fekete bors
  • A fűszerkéreghez:

  • 5 dkg barna cukor
  • 3 dkg nem csípős pirospaprika
  • ½ evőkanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál só
  • 3 evőkanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál fokhagymapor
  • A kenéshez:

  • 1 dl olaj

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 120 fokra. A húst két darabra vágjuk, alaposan megsózzuk, megborsozzuk. Az olajat felhevítjük egy akkora tűzálló serpenyőben, amelyben elférnek a húsok. Mindkét oldalukat nagy lángon barnára pirítjuk, és egyelőre edényestől félretesszük.

2

A vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és az előfőzéshez szükséges többi hozzávalóval együtt az edénybe szórjuk a hús mellé. Ügyeljünk arra, hogy a hús a csontos felével felfelé feküdjön, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Közepes lángon addig melegítjük, amíg bugyogni nem kezd. Ekkor alaposan lezárjuk alufóliával, és a sütőbe tesszük 3 órára.

3

Az idő leteltével a húsokat kiemeljük, és egy jól záródó dobozban a hűtőben tartjuk felhasználásig. (1-2 nap, fagyasztva akár 2 hónap.)

4

Elkészítjük a fűszerkeveréket: egyszerűen összekeverjük a hozzávalókat. Felhasználásig félretesszük. (Zárható edényben akár 1 hónapig is eláll.)

5

Eljött a szabad tér ideje. Fontos, hogy olyan sütőt használjunk, amelynek van fedele! Tüzet rakunk a tűztér egyik felében, a másik oldalra, azaz nem közvetlenül a tűz fölé kerülnek majd a húsok. Amikor a faszén már fehéren parázslik, jöhetnek is. Sózzuk, majd bőségesen és alaposan bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. (Ajánlatos gumikesztyűt használni.) Csonttal lefelé a rácsra helyezzük, és bekenjük olajjal. Lefedjük, és 2-3 percenként ellenőrizzük: ha kiszáradna a felülete, újra és újra megkenjük az olajjal. Hőmérséklettől függően 15–20 perc alatt készre sütjük, és rövid pihentetés után tálaljuk.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet