A barbecue nem egy fűszerkeverék, nem is egy szósz, de legfőképpen nem a grillezés szinonimája. Mert bár a magyarban e szavakat csereszabatosan használjuk, szinte semmi azonosság nincs a két készítési módban, leszámítva persze azt, hogy a nyílt tűz fontos szerepet játszik mindkettőben. A végeredmény felől nézve a grillezés a decensen csíkos, sovány hús- vagy haldarabok világa, a barbecue pedig a csontról omlós, füstös, cupákos, ujjmegnyalós húsoké. Nagy különbség, ugye?
BBQ - Olaszos oldalas
Hozzávalók
- 1 kg sertésoldalas
- só és frissen őrölt bors
- 2 evőkanál olaj a pirításhoz
Az előfőzéshez:
- 10 nagy zsályalevél
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz vermut
- ½ narancs héja és leve
- 5 szem fekete bors
- annyi tej, amennyi ellepi (kb. 1 liter)
A fűszerkéreghez:
- 1 evőkanál morzsolt kakukkfű
- 1 evőkanál szárított oregánó
- 1 evőkanál fokhagymapor
- ½ evőkanál őrölt fekete bors
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
A kenéshez:
- 1 dl olaj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 120 fokra. A húst két darabra vágjuk, alaposan megsózzuk, megborsozzuk. Az olajat felhevítjük egy akkora tűzálló serpenyőben, amelyben elférnek a húsok. Mindkét oldalukat nagy lángon barnára pirítjuk, és edényestől félrehúzzuk.
Az előfőzéshez szükséges hozzávalókat az edénybe szórjuk, a hús mellé, és felöntjük a tejjel. Ügyeljünk arra, hogy a hús a csontos felével felfelé feküdjön, és ha nem lepi el teljesen a folyadék, öntsünk még hozzá. Közepes tűzön addig melegítjük, amíg bugyogni nem kezd. Ekkor alaposan lezárjuk alufóliával, és a sütőbe tesszük 3 órára.
Az idő leteltével a húsokat kiemeljük, és egy jól záródó dobozban a hűtőben tartjuk felhasználásig. (1-2 nap, fagyasztva akár 2 hónap.)
Közben elkészítjük a fűszerkeveréket: egyszerűen összekeverjük a hozzávalókat. Felhasználásig félretesszük. (Zárható edényben akár 1 hónapig is eláll.)
Eljött a szabad tér ideje. Fontos, hogy olyan sütőt használjunk, amelynek van fedele! Tüzet rakunk a tűztér egyik felében, a másik oldalra, azaz nem közvetlenül a tűz fölé kerülnek majd a húsok. Amikor a faszén már fehéren parázslik, jöhetnek is. Sózzuk, majd bőségesen és alaposan bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Csonttal lefelé a rácsra helyezzük, és bekenjük olajjal. Lefedjük, és 2-3 percenként ellenőrizzük: ha kiszáradna a felülete, újra és újra megkenjük az olajjal. Hőmérséklettől függően 15–20 perc alatt készre sütjük, és rövid pihentetés után tálaljuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.