A köles valódi szuperélelmiszer: különösen magas magnézium- és ásványianyag-tartalmú, több ezer éve fogyasztott, magas tápértékű, az emberi szervezet számára kiválóan tolerálható, rostdús alapanyag.
Zöldséges kölesfasírt birsalmás káposztával
Hozzávalók
- 20 dkg köles
- 75 dkg sütőtök (tisztított súly), apró kockákra vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 30 dkg bébispenót, apróra vágva
- 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
- 2 evőkanál apróra vágott friss koriander
- só és frissen őrölt bors
A sütéshez:
- 2 evőkanál kukoricaolaj
A birsalmás káposztához:
- 2 evőkanál szezámolaj
- 1 kisebb fej lila káposzta, vékony csíkokra vágva
- 2 fej lila hagyma, vékony csíkokra vágva
- ½ teáskanál őrölt kömény
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 2 birsalma, hámozva, kicsumázva és vékony szeletekre vágva
- 4 evőkanál juharszirup
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
A kölest alaposan átöblítjük, és háromszoros mennyiségű, sós vízben puhára főzzük, majd kihűtjük.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.
A sütőtökkockákat egyenletes rétegben a tepsire szórjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, megsózzuk, és a forró sütőbe tolva kb. 20 perc alatt puhára sütjük.
Ezalatt elkészítjük a birsalmás káposztát. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a szezámolajat, beleszórjuk a káposzta- és a hagymacsíkokat. Sózzuk, enyhén borsozzuk, majd köménnyel és szegfűszeggel tovább fűszerezzük. Közepes lángon lefedve, néha megkeverve 10 percig pároljuk. Ezután a serpenyőbe szórjuk az almaszeleteket is, rákanalazzuk a juharszirupot, aztán az egészet alaposan összekeverjük, és lefedve, további 10 perc alatt puhára pároljuk, majd tálalásig félretesszük.
Egy nagy keverőtálba kanalazzuk a sült sütőtököt, a főtt kölest, az apróra vágott spenótleveleket, a zúzott fokhagymát és a friss fűszernövényeket, majd az egészet alaposan összegyúrjuk.
A keverékből 4-5 evőkanálnyit egy kisebb keverőtálba szedünk, botmixerrel pürésítjük, majd visszakanalazzuk a nagy tálba. Az egészet újra alaposan átgyúrjuk, majd a masszát egy nagy gyúródeszkára téve, kb. 2,5-3 cm vastag téglalap formára nyújtjuk-nyomkodjuk. Ezután egy kb. 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval felszabdaljuk.
Egy vastag aljú, nagy méretű serpenyőben felhevítjük a kukoricaolajat, majd közepes lángon, több adagban, oldalanként 4-5 perc alatt ropogósra sütjük a kölespogácsákat, végül sópehellyel megszórva, birsalmás káposztával kínáljuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.