Főételek

Zöldséges kölesfasírt birsalmás káposztával

A köles valódi szuperélelmiszer: különösen magas magnézium- és ásványianyag-tartalmú, több ezer éve fogyasztott, magas tápértékű, az emberi szervezet számára kiválóan tolerálható, rostdús alapanyag.

Zöldséges kölesfasírt birsalmás káposztával

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 értékelés, átlag: 3,78 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 20 dkg köles
  • 75 dkg sütőtök (tisztított súly), apró kockákra vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 30 dkg bébispenót, apróra vágva
  • 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
  • 2 evőkanál apróra vágott friss koriander
  • só és frissen őrölt bors
  • A sütéshez:

  • 2 evőkanál kukoricaolaj
  • A birsalmás káposztához:

  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 1 kisebb fej lila káposzta, vékony csíkokra vágva
  • 2 fej lila hagyma, vékony csíkokra vágva
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 birsalma, hámozva, kicsumázva és vékony szeletekre vágva
  • 4 evőkanál juharszirup
  • só és frissen őrölt bors

Elkészítés

1

A kölest alaposan átöblítjük, és háromszoros mennyiségű, sós vízben puhára főzzük, majd kihűtjük.

2

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.

3

A sütőtökkockákat egyenletes rétegben a tepsire szórjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, megsózzuk, és a forró sütőbe tolva kb. 20 perc alatt puhára sütjük.

4

Ezalatt elkészítjük a birsalmás káposztát. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a szezámolajat, beleszórjuk a káposzta- és a hagymacsíkokat. Sózzuk, enyhén borsozzuk, majd köménnyel és szegfűszeggel tovább fűszerezzük. Közepes lángon lefedve, néha megkeverve 10 percig pároljuk. Ezután a serpenyőbe szórjuk az almaszeleteket is, rákanalazzuk a juharszirupot, aztán az egészet alaposan összekeverjük, és lefedve, további 10 perc alatt puhára pároljuk, majd tálalásig félretesszük.

5

Egy nagy keverőtálba kanalazzuk a sült sütőtököt, a főtt kölest, az apróra vágott spenótleveleket, a zúzott fokhagymát és a friss fűszernövényeket, majd az egészet alaposan összegyúrjuk.

6

A keverékből 4-5 evőkanálnyit egy kisebb keverőtálba szedünk, botmixerrel pürésítjük, majd visszakanalazzuk a nagy tálba. Az egészet újra alaposan átgyúrjuk, majd a masszát egy nagy gyúródeszkára téve, kb. 2,5-3 cm vastag téglalap formára nyújtjuk-nyomkodjuk. Ezután egy kb. 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval felszabdaljuk.

7

Egy vastag aljú, nagy méretű serpenyőben felhevítjük a kukoricaolajat, majd közepes lángon, több adagban, oldalanként 4-5 perc alatt ropogósra sütjük a kölespogácsákat, végül sópehellyel megszórva, birsalmás káposztával kínáljuk.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet