Főételek

Libamájas-gesztenyés pulykarolád

A pulyka egyre népszerűbb az ünnepekkor, angolszász hatásra, de egyben sütni elég nehéz feladat. Helyette mi kicsontozott combot használunk – ennek a résznek intenzívebb az íze, mint a pulykamellnek.

Libamájas-gesztenyés pulykarolád

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 2 egész pulykacomb, kicsontozva (összesen kb. 2 kg)
  • 5 dkg hideg vaj
  • A töltelékhez:

  • 20 dkg hideg libamáj, 0,5 cm vékony szeletekre vágva
  • 20 dkg natúr, előfőzött gesztenye, apróra vágva
  • 2 dkg szárított gomba, apróra vágva vagy mozsárban megtörve
  • 6–8 ág friss kakukkfű, levelei lecsipegetve
  • 3 dkg mazsola (elhagyható)
  • 1 nagy csokor friss petrezselyem, apróra vágva
  • 5-6 levél friss zsálya, apróra vágva
  • só és frissen őrölt bors

Elkészítés

1

Közepes lángon felforrósítunk szárazon egy nagy serpenyőt, közben a libamájszeleteket alaposan megsózzuk. Óvatosan a forró serpenyőbe tesszük őket, és oldalanként maximum 1-1 perc alatt megpirítjuk. A szeleteket kivesszük és lehűtjük, a kiolvadt zsiradékot félretesszük és megőrizzük.

2

A langyos libamájat apró kockákra vágjuk, és elkeverjük a töltelék többi hozzávalójával. Alaposan megsózzuk és megborsozzuk.

3

Egy nagy vágódeszkán kiterítjük az egyik húsdarabot, bőrös felével lefelé. Ne ijedjünk meg: szabálytalan, itt-ott talán szakadt is, de nem lesz vele nehéz dolgunk, egyelőre alaposan szemrevételezzük. Ahol nagyon vastag a hús, a vágódeszkával párhuzamosan belemetszünk, de nem vágjuk át: az így kapott lebernyeget áthajtjuk olyan helyre, ahol vékonyabb a hússzelet. Néhány ilyen művelet után már kezd formálódni a hús.

4

Aztán egy klopfolóval nagyjából egységes vastagságú, kb. 25×35 cm-es szeletté ütögetjük. Alaposan megsózzuk és megborsozzuk. Elkenjük a felületén az előkészített töltelék felét, majd a rövidebb oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, és 5-6 helyen konyhai kötözővel megkötözzük.

5

Ugyanezt megismételjük a másik hússal is. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

6

A pulykaroládokat kívül is megsózzuk, majd szorosan, mint egy szaloncukrot, alufóliába csomagoljuk. (Ennél a pontnál 1 napig a hűtőbe tehetjük. Ekkor sütés előtt a roládokat 1–1,5 óra alatt hagyjuk szoba-hőmérsékletűre melegedni.)

7

A hústekercseket 20 percig sütjük, aztán 150 fokra mérsékeljük a hőfokot, és további 60 percig sütjük. Ezután óvatosan kitekerjük őket a fóliából, és a sütő hőmérsékletét 200 fokra emelve, gyakran meglocsolva a saját levükkel készre pirítjuk a hústekercseket kb. 20 perc alatt.

8

Felvágás előtt mindenképp hagyjuk őket lefedve legalább 15 percet pihenni.

9

Közben a tepsiben maradt levet felforraljuk, egy fakanállal felkapargatjuk az esetleg leragadt ízes pörköket. Egy szűrőn át kis fazékba öntjük, és nagy lángon addig forraljuk, amíg kb. 2 dl-re sűrül. Ekkor kockánként hozzádolgozzuk a vajat egy habverővel, és az elkészült szószt a hús mellé tálaljuk.

Megjegyzés

6–8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet