A pulyka egyre népszerűbb az ünnepekkor, angolszász hatásra, de egyben sütni elég nehéz feladat. Helyette mi kicsontozott combot használunk – ennek a résznek intenzívebb az íze, mint a pulykamellnek.
Libamájas-gesztenyés pulykarolád
Hozzávalók
- 2 egész pulykacomb, kicsontozva (összesen kb. 2 kg)
- 5 dkg hideg vaj
A töltelékhez:
- 20 dkg hideg libamáj, 0,5 cm vékony szeletekre vágva
- 20 dkg natúr, előfőzött gesztenye, apróra vágva
- 2 dkg szárított gomba, apróra vágva vagy mozsárban megtörve
- 6–8 ág friss kakukkfű, levelei lecsipegetve
- 3 dkg mazsola (elhagyható)
- 1 nagy csokor friss petrezselyem, apróra vágva
- 5-6 levél friss zsálya, apróra vágva
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
Közepes lángon felforrósítunk szárazon egy nagy serpenyőt, közben a libamájszeleteket alaposan megsózzuk. Óvatosan a forró serpenyőbe tesszük őket, és oldalanként maximum 1-1 perc alatt megpirítjuk. A szeleteket kivesszük és lehűtjük, a kiolvadt zsiradékot félretesszük és megőrizzük.
A langyos libamájat apró kockákra vágjuk, és elkeverjük a töltelék többi hozzávalójával. Alaposan megsózzuk és megborsozzuk.
Egy nagy vágódeszkán kiterítjük az egyik húsdarabot, bőrös felével lefelé. Ne ijedjünk meg: szabálytalan, itt-ott talán szakadt is, de nem lesz vele nehéz dolgunk, egyelőre alaposan szemrevételezzük. Ahol nagyon vastag a hús, a vágódeszkával párhuzamosan belemetszünk, de nem vágjuk át: az így kapott lebernyeget áthajtjuk olyan helyre, ahol vékonyabb a hússzelet. Néhány ilyen művelet után már kezd formálódni a hús.
Aztán egy klopfolóval nagyjából egységes vastagságú, kb. 25×35 cm-es szeletté ütögetjük. Alaposan megsózzuk és megborsozzuk. Elkenjük a felületén az előkészített töltelék felét, majd a rövidebb oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, és 5-6 helyen konyhai kötözővel megkötözzük.
Ugyanezt megismételjük a másik hússal is. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A pulykaroládokat kívül is megsózzuk, majd szorosan, mint egy szaloncukrot, alufóliába csomagoljuk. (Ennél a pontnál 1 napig a hűtőbe tehetjük. Ekkor sütés előtt a roládokat 1–1,5 óra alatt hagyjuk szoba-hőmérsékletűre melegedni.)
A hústekercseket 20 percig sütjük, aztán 150 fokra mérsékeljük a hőfokot, és további 60 percig sütjük. Ezután óvatosan kitekerjük őket a fóliából, és a sütő hőmérsékletét 200 fokra emelve, gyakran meglocsolva a saját levükkel készre pirítjuk a hústekercseket kb. 20 perc alatt.
Felvágás előtt mindenképp hagyjuk őket lefedve legalább 15 percet pihenni.
Közben a tepsiben maradt levet felforraljuk, egy fakanállal felkapargatjuk az esetleg leragadt ízes pörköket. Egy szűrőn át kis fazékba öntjük, és nagy lángon addig forraljuk, amíg kb. 2 dl-re sűrül. Ekkor kockánként hozzádolgozzuk a vajat egy habverővel, és az elkészült szószt a hús mellé tálaljuk.
Megjegyzés
6–8 adag lesz belőle.