Főételek

Áfonyás túrógombóc marcipánmártással

Nagy Krisztián, a Trattoria Chianti séfje előre figyelmeztetett minket: „A gombócok kényesek a hőmérsékletre!” Ezért először lobogva forró vízbe tettük őket, majd azonnal lejjebb csavartuk alattuk a tüzet, és óvatosan kifőztük őket. Az is fontosnak bizonyult, hogy a forró gombócokat csak közvetlenül tálaláskor szabad bebundázni a ropogós kukoricapehelybe, nehogy a pehelykabát átpuhuljon a gombóc nedvességétől.

Áfonyás túrógombóc marcipánmártással

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A gombóchoz:

  • 50 dkg tehéntúró, villával alaposan áttörve
  • 2 tojás, különválasztva
  • 1 evőkanál porcukor
  • ¼ teáskanál só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 5 dkg aszalt vörös áfonya, feldarabolva
  • 7 dkg búzadara
  • A „morzsához”:

  • 20 dkg kukoricapehely, nagyobb darabokra összetörve
  • A marcipánszószhoz:

  • 2½ dl tej
  • 2½ dl főzőtejszín
  • 15 dkg fehér marcipánmassza
  • Az áfonyaöntethez:
  • 25 dkg friss vagy mélyhűtött áfonya
  • 2½ dl száraz vörösbor
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés

1

A marcipánszószhoz a tejet és a főzőtejszínt forrpontig melegítjük. Belemorzsoljuk a marcipánt, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve 10 perc alatt az egészet összefőzzük. A szószt átszűrjük, és hűtőben kihűtjük.

2

Az áfonyaöntethez a hozzávalókat egy kis lábosban összeforraljuk. Átszűrjük, és közben az áfonyát kanállal kevergetjük és nyomkodjuk a szűrőben, hogy minél több lé kicsöpögjön belőle. Az áfonyaszószt szintén jól kihűtjük.

3

A gombócokhoz az első 7 hozzávalót, a tojásfehérjék kivételével összekeverjük, majd hozzádolgozzuk a búzadarát is. A hűtőben 30 percig pihentetjük, időnként átkavarjuk.

4

Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk. A túrós masszába beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket, és vizezett kézzel 2½ cm átmérőjű gombócokat formálunk belőle. Ha forr a víz, kezdődhet a kifőzés, de egyszerre mindig csak pár darabot teszünk a fazékba, mert a gombócok a duplájukra nőnek. Miután beletettük őket a főzővízbe, azonnal mérsékeljük alattuk a lángot, és a fazekat félig lefedjük. A gombócok bő 5 perc múlva feljönnek a víz tetejére, és további 5 perc alatt át is főnek. Ekkor szűrőkanállal kihalásszuk, alaposan lecsöpögtetjük, és nedves konyharuhával letakarva félretesszük egy tálcára. (Érdemes először tesztfőzést végezni. Ha úgy találjuk, hogy a gombócok lágyak, adhatunk hozzájuk még egy kevés búzadarát.)

5

Ha kész az összes gombóc, lehúzzuk a főzővizet a tűzről. A már kihűlt gombócokat visszatesszük szűk 1 percre a fazékba, a még meleg főzővízbe. Hagyjuk, hogy átmelegedjenek, aztán kivesszük, és megint alaposan lecsepegtetjük őket.

6

A gombócokat kukoricapehelybe forgatjuk, és marcipánszósszal meg áfonyaöntettel tálaljuk.

Megjegyzés

4-6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet