Gazdag, kényeztető ízek szuperegészséges kiadásban. Nem kétperces művelet megfőzni, de előre elkészíthető, és kiválóan eltartható, akár le is fagyasztható étel.
Gesztenyés-gombás töltött káposzta
Hozzávalók
- 10 dkg barna rizs, előző éjszaka hideg vízbe áztatva
- 2 dkg szárított vargánya, apróra vágva
- 1 nagy fej kelkáposzta
- 25 dkg barna csiperkegomba, a tönkje nélkül, 1×1 cm-es kockákra vágva
- ½ dl olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1 evőkanál morzsolt zsálya
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 10 dkg főtt gesztenye, 1×1 cm-es kockákra vágva
- só
A paradicsomszószhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma, apróra vágva
- 1 db 40 dkg-os hámozottparadicsom-konzerv
- 1 evőkanál balzsamecet
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
A rizst az áztatóvizével együtt beletesszük egy közepes méretű fazékba. Kiegészítjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és közepes lángon lefedve, kb. 30 perc alatt félpuhára főzzük.
A szárított vargányát felöntjük 2 dl forró vízzel, és lefedve állni hagyjuk.
Egy 5 literes fazékban enyhén sós vizet forralunk – ebben fogjuk blansírozni a káposztaleveleket.
Amíg a víz melegszik, a káposztát leveleire szedjük, a középső vastag eret kivágjuk. Kb. 30 darab tenyérnyi levélre van szükségünk, ezért ha szükséges, a nagyobb leveleket elfelezzük. A leveleket félretesszük.
A töltelékhez egy magas falú, 28 cm-es serpenyőben felhevítjük az olajat, majd közepes lángon 4-5 perc alatt megpároljuk a hagymát. Az utolsó percben rádobjuk a zúzott fokhagymát, aztán hozzáadjuk a csiperkekockákat. Fűszerezzük a zsályával, egy kevés reszelt citromhéjjal, és kb. 10 perc alatt, időnként megkeverve az egészet összepirítjuk. Ezután lehúzzuk a serpenyőt a tűzről, a hagymás gombához keverjük a gesztenyét, és félretesszük.
Visszatérünk a káposztához: ha felforrt a víz, a fazékba dobjuk a leveleket, és megvárjuk, amíg visszaforr, majd további 1 percig forrásban tartjuk. Közben egy nagy tálba hideg vizet töltünk, és szűrőkanállal ebbe szedjük át a kelkáposztaleveleket. Alaposan átöblítjük őket, hogy teljesen lehűljenek, majd lecsepegtetjük és papírtörlővel leszárítjuk.
A töltelék befejezéséhez a gesztenyés gombához keverjük a leszűrt, főtt rizst és a lecsepegtetett vargányát (az áztatóvizét megőrizzük). Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Jöhet a tekercselés: magunk elé terítünk 1-1 káposztalevelet, és az alsó részére halmozunk kb. 2 púpozott teáskanálnyi tölteléket. A levelek mindkét oldalát visszahajtjuk a töltelékre, aztán feltekerjük az egészet.
A töltikéket szorosan egymás mellé ültetjük (rétegezzük, ha kell) egy 22 cm átmérőjű lábosba. Felöntjük a félretett vargányás áztatóvízzel, és kb. 30 perc alatt lefedve puhára főzzük.
Ezalatt elkészítjük hozzá a gyors paradicsomszószt: egy kisebb lábosban felhevítjük az olajat, majd közepes lángon 4-5 perc alatt kevergetve megpároljuk a hagymát. Felöntjük a paradicsommal, hozzáadjuk a balzsamecetet, sózzuk, borsozzuk, és takaréklángon kb. 15 perc alatt, időnként megkeverve összerotyogtatjuk az egészet.
A gombás tekercseket a paradicsomszósszal meglocsolva tálaljuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.