Nem csak Svédországban, de Finnországban, és még Dániában is ismerik ezt az ételt. A savanykás-édes áfonyadzsemet tilos elhagyni mellőle!
Svéd káposztatekercs
Hozzávalók
- 1 közepes fejes káposzta, a külső levelek és a torzsája nélkül
- 10 dkg rizs
- só
- 25 dkg darált borjúhús
- só és frissen őrölt fehér bors
- ¼ teáskanál őrölt szegfűbors
- ½ dl tej
- ½ dl tejszín
- 1-2 evőkanál méz
- 2½ dl zöldségleves, átszűrve
- 1 evőkanál Worcestershire szósz
- 2 teáskanál étkezési keményítő
A tálaláshoz:
- főtt burgonya
- vörösáfonya-dzsem
A sütőtál kikenéséhez:
- kevés vaj
Elkészítés
Egy hatalmas fazékban enyhén sós vizet forralunk. A káposztáról leszedjük a leveleket – kb. 12 db kell – , és 2 percre a forró vízbe dobjuk őket 2-3 részletben. A leveleket leszűrjük és jeges vízbe zuttyantjuk, majd leszárítjuk, a középső erüket késsel elvékonyítjuk.
A rizst átmossuk, és puhára főzzük annyi sós vízben, amennyi kétujjnyira ellepi.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 20×30 cm-es sütőtálat.
A töltelékhez összekeverjük a húst és a főtt rizst, sózzuk-borsozzuk, ízesítjük szegfűborssal. Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt.
A káposztalevelekbe 1-1 evőkanál tölteléket teszünk, és a töltött tekercseket egymás mellé ültetjük a sütőtálban. Meglocsoljuk a mézzel elkevert levessel, és lefedve 45-50 perc alatt megsütjük a sütőben.
Ha készen van, a káposztatekercseket kiszedjük egy tálba, a sütőtálban maradt levet pedig óvatosan átöntjük egy kis lábosba. Belekanalazzuk a Worcestershire szószt, 1 perc alatt összeforraljuk, majd levesszük a tűzről, és kézi habverővel elkeverjük benne az étkezési keményítőt. Mehet vissza a tűzre 2-3 percre, amíg besűrűsödik. A kész mártással meglocsoljuk a töltött káposztákat, és főtt krumplival, áfonyadzsemmel tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.