Nem ismerek olyan gyereket, amelyik ne szeretné a tésztaételeket. A csokornyakkendő vagy pillangó formájú farfalle, azaz masnitészta már csak a formája miatt is nagy kedvencük. Ha teljes kiőrlésű változatból készítjük, nemcsak egészséges, hanem finom is lesz a végeredmény, mert jellegzetes, markáns ízével az étel összhatásához is hozzájárul. Kiváló trükk, ha a tésztát főzés előtt megpirítjuk, úgy, ahogy a lebbencstésztát szokás: ez különleges, plusz ízt ad neki.
Teljes kiőrlésű farfalle, diós sültpaprika-mártással
Hozzávalók
- 3 piros kaliforniai paprika
- 3 evőkanál olívaolaj
- 40 dkg teljes kiőrlésű farfalle tészta
- 10 dkg darált dió
- só és frissen őrölt bors
- 1 dl olívaolaj
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 15 dkg juhsajt
Elkészítés
A kaliforniai paprikákat megsütjük: nagyon forró, legalább 230 fokos sütőben, egészen addig, amíg a héjuk fekete nem lesz. Ekkor kivesszük, nagy tálba tesszük, folpakkal lefedjük őket, így a héjuk felpuhul, és kb. 10 perc múlva könnyedén le tudjuk húzni. A meghámozott paprikákat kicsumázzuk, nagyobb szeletekre vágjuk. (A sült paprika előre is elkészíthető: ilyenkor öntsük fel olajjal, légmentesen zárjuk le, és felhasználásig tartsuk hűtőben.)
Magas peremű, nagy serpenyőben az olívaolajon megpirítjuk a teljes kiőrlésű farfalle tésztát, aztán felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és fedő alatt al dente, azaz harapható keménységűre főzzük.
Közben a mártáshoz a sült kaliforniai paprikát a dióval és némi sóval, borssal robotgépben pépesítjük, majd lassan, fokozatosan hozzácsurgatjuk az olívaolajat.
A mártást összeforgatjuk a kifőtt, lecsepegtetett tésztával, bőven megszórjuk friss petrezselyemmel, és rámorzsoljuk a juhsajtot.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.