A pumpernickel nevű rozskenyér egészen sötétbarna, szinte fekete színű, többnyire téglalap formájú, és szeletelve kapható. Durvára őrölt rozslisztből készül, az állaga kellemesen tömör, darabos. Az íze is nagyon jellegzetes, enyhén savanykás, ugyanakkor kicsit édeskés, úgyhogy elsőre nem biztos, hogy mindenki a kedvencévé szavazza. De ha megfelelő kiegészítők kerülnek hozzá, nagyon finom: zöldséges krémmel frissítő és egészséges szendvics lesz belőle.
Pumpernickel tavaszi zöldséges szendvicskrémmel
Hozzávalók
- 1 közepes méretű sárgarépa
- 1 csomag retek
- 1 csomag újhagyma
- 1 csokor friss snidling
- 20 dkg tejszínes krémsajt
- 1 evőkanál olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
- 1 csipet frissen reszelt szerecsendió
A tálaláshoz:
- 4 szelet teljes pumpernickel rozskenyér
- 1 evőkanál finomra vágott friss snidling
Elkészítés
A sárgarépát és a retket a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük, felkarikázzuk az újhagymát, és felaprítjuk a snidlinget.
A zöldségeket hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű krémsajthoz, jól kikeverjük, majd beletesszük az olívaolajat, sózzuk-borsozzuk, és szórunk hozzá kevés frissen reszelt szerecsendiót.
A szendvicskrémet pár órára behűtjük, aztán a rozskenyér- szeleteket átlósan kettévágjuk, és az így kapott háromszög formájú kenyereket megkenjük a zöldséges krémmel. Finomra vágott snidlinggel megszórva tálaljuk.
Megjegyzés
4 szendvics lesz belőle.