Európából érkezett Amerikába, majd onnan vissza: esszük reggelire, uzsonnára, frissen és pirítva, önmagában vagy szendvicsként. Bármikor jöhet!
Klasszikus bagel
Hozzávalók
- 60 dkg kenyérliszt vagy finom- és rétesliszt feles keveréke
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál + 2 evőkanál cukor
- 3 dl langyos víz
- 1½ dkg friss élesztő
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál mák vagy szezámmag
- a deszka meghintéséhez kevés finomliszt
- a tál kikenéséhez kevés olaj
Elkészítés
A lisztet beleszitáljuk egy tálba, elkeverjük a sóval és 1 teáskanál cukorral.
A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, de nem futtatjuk fel.
A lisztes rész közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az élesztős folyadékot és az olajat, majd erőteljes mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Ha összeállt, áttesszük enyhén lisztezett deszkára, és 10–12 perc alatt kézzel kidagasztjuk. Akkor lesz jó, ha az állaga a kenyértésztánál keményebbé válik, de nem marad ragacsos.
Vékonyan kiolajozunk egy tálat, átforgatjuk benne a tésztacipót, majd folpakot
nyomkodunk a felületére, hogy ne száradjon ki, és 1 órán át pihentetjük. Ezután enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, és felvágjuk 9 egyforma darabra. Mindegyiket gömbölyű, kis cipóra gyúrjuk, majd folpakkal egyenként letakarjuk, és 15 percig pihentetjük.
A cipókból kb. 20 cm hosszú rudakat sodrunk, aztán karikákra hajlítjuk, a két végüket erősen összecsípjük, és jól összedolgozzuk. A megformázott bageleket folpakkal egyenként letakarjuk, és 15 percig pihentetjük.
Előmelegítjük a sütőt 220 fokra, és sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es tepsibe.
Megjegyzés
9 db lesz belőle.