Lángost sütni otthon kaland a javából, bár nem vészes kaland. Egyrészt, mert a nyers tészta fagyasztható, így 1 héttel korábban is meglehetek vele.
Házi lángos
Hozzávalók
A lángoshoz:
- 1 dl langyos víz
- 1 csipet cukor
- 1 zacskó szárított élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 1 evőkanál só
- 2 dl kefír
- 1 dl tej
- 1 evőkanál olaj
A tál kikenéséhez, a formázáshoz és a sütéshez:
- bőven olaj
Elkészítés
A vízbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, majd félretesszük, hogy felhabosodjon. A lisztet mikrohullámú sütőben meglangyosítjuk, hozzávegyítjük a sót.
A kézi robotgépbe dagasztókarokat illesztünk és egy nagy tálban 6-7 perc alatt alaposan összedolgozzuk a tészta hozzávalóit. Ezután a tésztát bucira formázva meghempergetjük egy másik, kiolajozott tálban, felületére folpakot nyomunk, és betesszük 1 éjszakára a hűtőbe.
Másnap a tésztát finoman átgyúrjuk, 20 db egyenlő méretű labdát formázunk belőle, és a tésztalabdákat sütőpapírral terített tálcára tesszük. Rögtön megsüthetjük őket, de folpakkal letakarva le is fagyaszthatjuk 1 hétre. A fagyott tésztalabdák szobahőmérsékleten 2 óra alatt engednek ki, és sütés előtt újra át kell kicsit gyúrni őket, majd hagyni, hogy magukhoz térjenek.
Megjegyzés
6–8 adag lesz belőle.