Úgy készül, mint a szokásos cheesecake, csak nem édes, hanem sós kiadásban. Tipikusan olyan harapnivaló, amelyet nehéz abbahagyni, rendesen eteti magát, viszont elég tömény, tehát csak óvatosan érdemes lakmározni belőle.
Olajbogyós-parmezános cheesecake
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 1 teáskanál morzsolt oregánó
- ½ teáskanál só
- 1 késhegynyi frissen őrölt bors
- 10 dkg hideg vaj, felkockázva
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 2 db 25 dkg-os natúr, tejszínes sajtkrém
- 2½ dl tejföl
- 3 tojás
- 1½ evőkanál finomliszt
- 1 fej vöröshagyma, finomra reszelve
- 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 10 dkg frissen reszelt parmezán
- 10 dkg magozott fekete olajbogyó, vékonyan felkarikázva
A tepsi előkészítéséhez:
- kevés vaj és zsemlemorzsa
A kenéshez:
- 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve
A tetejére:
- 4 dkg fenyőmag
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Kivajazunk egy 20×25 cm-es tepsit.
A tésztához az első 4 hozzávalót összekeverjük késes betétű robotgépben. Hozzáadjuk a vajat, és gyorsan szétmorzsoljuk a géppel a lisztben, majd a vajas, lisztes keveréket összegyúrjuk a tojással.
A tésztát 10 percig dermesztjük hűtőben, aztán belereszeljük a tepsibe, és az ujjainkkal egyenletes rétegben szétnyomkodjuk az alján. Elősütjük 15 perc alatt, majd lekenjük tojásfehérjével, és rácsra téve kihűtjük.
A töltelékhez az olajbogyó kivételével az összes hozzávalót kézi robotgéppel összevegyítjük egy nagy tálban, és fakanállal belekeverjük az olajbogyót. A tölteléket sózzuk, borsozzuk.
A tölteléket rásimítjuk a tésztára, majd rászórjuk a fenyőmagot.
A lepényt kb. 40 perc alatt megsütjük. Rácsra téve teljesen kihűtjük, és néhány falatnyi kockákra vágva tálaljuk.
Megjegyzés
20 kocka lesz belőle.