Látványos, és egyaránt megállja a helyét hétvégi ebéd után, de születésnapi köszöntésen is. Ha csak felnőtteknek készítjük, használjunk hozzá rumos meggyet.
Mákos-meggyes sajttorta
Hozzávalók
Az alaphoz:
- 20 dkg teljes kiőrlésű keksz
- 8 dkg darált mák
- 14 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve
A töltelékhez:
- 4 tojás
- 30 dkg tejszínes natúr krémsajt
- 25 dkg krémes ricotta
- 2 dl habtejszín
- 18 dkg porcukor
- 1 alaposan megmosott citrom reszelt héja
- 5 dkg mák (nem darált)
A tetejére:
- 3 dl víz
- 2 dl meggyszörp
- 4 evőkanál zselatinpor
- 40 dkg mélyhűtött meggy, fagyosan
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kibélelünk sütőpapírral egy 24 cm-es, kapcsos tortaformát, és kívülről beburkoljuk több réteg alufóliával.
A kekszet késes betétű robotgépben morzsásra aprítjuk, majd átszórjuk egy tálba, és összeforgatjuk a mákkal meg az olvadt vajjal. Áttesszük a tortaformába, és jól belenyomkodjuk az aljába, majd egy pohár talpával tömörítjük.
A töltelékhez papírtörlővel kitöröljük az eddig használt robotgépet. A mákon kívül az összes hozzávalót simára dolgozzuk benne, majd átszedjük egy tálba, és fakanállal hozzáforgatjuk a mákot.
A mákos tölteléket a kekszes rétegre öntjük, és a tortát 50 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, közben rácsra tesszük.
A torta tetejére a vizet és a meggyszörpöt egy kis fazékban összemelegítjük, de nem forraljuk fel. Levesszük a tűzről, rászórjuk a zselatinport, és csak azután keverjük el, ha már lesüllyedt.
A kihűlt sajttorta tetejét kirakosgatjuk a meggyszemekkel, majd a közepéről kifelé indulva rákanalazzuk a zselatinos szörpöt. Ezután 1 éjszakán keresztül a hűtőben dermesztjük, és másnap tálaljuk.
Megjegyzés
8 szelet lesz belőle.