Gyönyörűséges és annyira finom, hogy talán érdemes egyszerre dupla adagot sütni belőle.
Puszedli zserbótöltelékkel
Hozzávalók
- 8 dkg vaj
- 25 dkg vegyes virágméz
- 3 tojássárgája
- 50 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézessütemény-fűszerkeverék
- 4 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 15 dkg aszalt sárgabarack, apróra vágva
- 2 evőkanál rum
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár
- 20 dkg dió
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 evőkanál porcukor
A csokoládébevonathoz:
- 30 dkg 70%-os étcsokoládé, apróra vágva
- 3 dl habtejszín
- 1 evőkanál vegyes virágméz
- 1 evőkanál puha vaj
A díszítéshez:
- 10 dkg fehér csokoládé, apróra vágva
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés
A vajat és a mézet egy kisebb lábosban összeolvasztjuk, átöntjük egy közepes méretű keverőtálba, és langyosra hűtjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojássárgájákat, és kézi habverővel simára keverjük.
Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a kakaóport, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket, majd a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a mézes keveréket és a tejfölt.
Fakanállal az egészet összedolgozzuk. A tálat folpakkal lefedjük, és a tésztát 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
Előkészülünk a töltelékkel is. Az aszalt sárgabarackra rákanalazzuk a rumot, és folpakkal lefedve, 1 éjszakára ezt is állni hagyjuk.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.
Elkészítjük a tölteléket. Késes betétű robotgépbe kanalazzuk a rumos aszalt sárgabarackot és a sárgabaracklekvárt, hozzászórjuk a diót, a reszelt citromhéjat és a porcukrot, majd az egészet pár perc alatt pépesre daráljuk.
A pihentetett tésztából kisebb dió nagyságú golyókat formázunk, majd a golyókat a tenyerünkkel kilapítjuk. Mindegyik közepébe teszünk 1-1 kávéskanálnyi tölteléket, aztán a töltött tésztákat a tenyerünkbe vesszük, a széleit középen összetapasztjuk, majd újra golyót formázunk, gömbölyítünk belőlük.
A golyókat egymástól kb. 2 cm távolságra a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük őket, egyik tepsivel a másik után.
A kisült töltött puszedliket rácsra tesszük, és díszítés előtt teljesen kihűtjük.
A csokoládés mázhoz az apróra vágott csokoládét egy közepes méretű tálba szórjuk. A tejszínt egy kis lábosban forrásig melegítjük, hozzákeverjük a mézet, és a mézes tejszínt a csokoládéra öntjük. Kézi habverővel addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad. Ezután simára keverjük benne a vajat is.
A kihűlt töltött puszedliket egyesével megmártjuk a mázban, villára állítva lecsepegtetjük róluk a felesleges csokoládét, aztán rácsra rendezzük őket, és megvárjuk, míg a máz szépen megdermed rajtuk.
A díszítéshez gőz fölött felolvasztjuk a fehér csokoládét, elkeverjük az olajjal, és egy kiskanállal csíkokat rajzolunk a puszedlikre.
Megjegyzés
Kb. 35 db lesz belőle.