Édességek

Puszedli zserbótöltelékkel

Gyönyörűséges és annyira finom, hogy talán érdemes egyszerre dupla adagot sütni belőle.

Puszedli zserbótöltelékkel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (63 értékelés, átlag: 3,73 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 8 dkg vaj
  • 25 dkg vegyes virágméz
  • 3 tojássárgája
  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézessütemény-fűszerkeverék
  • 4 evőkanál tejföl
  • A töltelékhez:

  • 15 dkg aszalt sárgabarack, apróra vágva
  • 2 evőkanál rum
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 20 dkg dió
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál porcukor
  • A csokoládébevonathoz:

  • 30 dkg 70%-os étcsokoládé, apróra vágva
  • 3 dl habtejszín
  • 1 evőkanál vegyes virágméz
  • 1 evőkanál puha vaj
  • A díszítéshez:

  • 10 dkg fehér csokoládé, apróra vágva
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés

1

A vajat és a mézet egy kisebb lábosban összeolvasztjuk, átöntjük egy közepes méretű keverőtálba, és langyosra hűtjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojássárgájákat, és kézi habverővel simára keverjük.

2

Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a kakaóport, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket, majd a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a mézes keveréket és a tejfölt.

3

Fakanállal az egészet összedolgozzuk. A tálat folpakkal lefedjük, és a tésztát 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

4

Előkészülünk a töltelékkel is. Az aszalt sárgabarackra rákanalazzuk a rumot, és folpakkal lefedve, 1 éjszakára ezt is állni hagyjuk.

5

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.

6

Elkészítjük a tölteléket. Késes betétű robotgépbe kanalazzuk a rumos aszalt sárgabarackot és a sárgabaracklekvárt, hozzászórjuk a diót, a reszelt citromhéjat és a porcukrot, majd az egészet pár perc alatt pépesre daráljuk.

7

A pihentetett tésztából kisebb dió nagyságú golyókat formázunk, majd a golyókat a tenyerünkkel kilapítjuk. Mindegyik közepébe teszünk 1-1 kávéskanálnyi tölteléket, aztán a töltött tésztákat a tenyerünkbe vesszük, a széleit középen összetapasztjuk, majd újra golyót formázunk, gömbölyítünk belőlük.

8

A golyókat egymástól kb. 2 cm távolságra a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük őket, egyik tepsivel a másik után.

9

A kisült töltött puszedliket rácsra tesszük, és díszítés előtt teljesen kihűtjük.

10

A csokoládés mázhoz az apróra vágott csokoládét egy közepes méretű tálba szórjuk. A tejszínt egy kis lábosban forrásig melegítjük, hozzákeverjük a mézet, és a mézes tejszínt a csokoládéra öntjük. Kézi habverővel addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad. Ezután simára keverjük benne a vajat is.

11

A kihűlt töltött puszedliket egyesével megmártjuk a mázban, villára állítva lecsepegtetjük róluk a felesleges csokoládét, aztán rácsra rendezzük őket, és megvárjuk, míg a máz szépen megdermed rajtuk.

12

A díszítéshez gőz fölött felolvasztjuk a fehér csokoládét, elkeverjük az olajjal, és egy kiskanállal csíkokat rajzolunk a puszedlikre.

Megjegyzés

Kb. 35 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet