A spanyol konyha népszerű alapanyagai prímán feldobják ezt az ízletes fogást. Időspórolás miatt leteszteltük konzerv sült paprikával is, de aztán visszatértünk a saját magunk által sütött változathoz, mert ezzel lényegesen ínycsiklandóbb.
Spanyol kolbászos guba
Hozzávalók
- 30 dkg szikkadt kifli, szeletekre vágva
- 4 dl tej
- 25 dkg chorizo, vékony szeletekre, majd apróra vágva
- 15 dkg konzervarticsóka, lecsepegtetve és darabkákra vágva
- 10 dkg manchego sajt, frissen reszelve
A sült paprikához:
- 2 piros kaliforniai paprika, vékony csíkokra vágva
- ½ dl olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
Az öntözéshez:
- 3 tojás
- 20 dkg puha kecskesajt, szétmorzsolva
- 2 dl habtejszín
- 2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
- 1 púpozott evőkanál füstölt őrölt pirospaprika
- só és frissen őrölt bors
A sütőtál kikenéséhez:
- kevés olaj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és kivajazunk egy 20×30 cm-es, 7 cm magas sütőtálat.
A szikkadt kifliszeleteket egy nagy tálba szórjuk, rálocsoljuk a tejet, és 10 percre félretesszük.
Ezalatt haladunk tovább. A sült paprikához az olajat nagy lángon megforrósítjuk egy nagy serpenyőben, és a paprikacsíkokat kevergetve megfonnyasztjuk, megpirítjuk rajta. Közben sózzuk, borsozzuk. (Bár nem illik a spanyol konyhához, célszerű wokot használni.)
Az öntözéshez egy 2 literes kancsóban kézi habverővel összehabarjuk a tojásokat, a kecskesajtot, a tejszínt, a szétnyomott fokhagymát és a füstölt őrölt pirospaprikát, majd sózzuk, borsozzuk.
A sütőtálba rétegezve elrendezzük az alkotóelemeket. Indítunk tejben ázott kiflivel, ezen elosztjuk a sült paprika, a chorizo és az articsóka felét, majd mindezt meglocsoljuk a kecskesajtos keverék felével. Ismét végigcsináljuk ugyanezt, és búcsúzóul rákerül az utolsó réteg tejben ázott kifli.
Kicsit rásegítünk, hogy a hozzávalók jól elvegyüljenek: egy fakanál nyelével néhány helyen függőlegesen belefúrunk az ételbe, így a kecskesajtos keverék minden irányban jobban elcsurog.
Megszórjuk a reszelt sajttal, és az ételt szűk 1 óra alatt készre sütjük.
Megjegyzés
6–8 adag lesz belőle.