Szinte minden benne van, amiért szeretjük az északi népek sós ételeit. És lehet, hogy elsőre meghökkentő, de mint a svéd húsgombócokhoz, ehhez is passzol tálaláskor az áfonyalekvár. Füstölt lazac helyett szardíniával is nagyon jól szuperál.
Skandináv lazacos guba
Hozzávalók
- 30 dkg szikkadt rozskifli, szeletekre vágva
- 4 dl tej
- 20 dkg füstölt lazacfilé, ujjnyi csíkokra vágva
- 6 kicsi ecetes uborka, lecsepegtetve és apróra vágva
- 3 evőkanál kapribogyó, lecsepegtetve
- 10 dkg puha vaj
- [cimgAz öntözéshez:[/cim]
- 3 tojás
- 20 dkg natúr tejszínes krémsajt
- 2 dl habtejszín
- 2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
- 2 szardellafilé, pépesre vágva
- 1 nagy csokor friss kapor, apróra vágva
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- só és frissen őrölt bors
A sütőtál előkészítéséhez:
- kevés vaj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és kivajazunk egy 20×30 cm-es, 7 cm magas sütőtálat.
A szikkadt kifliszeleteket egy nagy tálba szórjuk, rálocsoljuk a tejet, és 10 percre félretesszük.
Ezalatt egy 2 literes kancsóban kézi habverővel összevegyítjük az öntözéshez a tojásokat, a krémsajtot, a tejszínt, a szétnyomott fokhagymát és a szardellafilét. Aztán belekeverjük a kaprot és a reszelt citromhéjat. Megkóstoljuk, és sózzuk, borsozzuk.
A kivajazott sütőtálba rétegesen belepakoljuk az alkotóelemeket. Nyitunk egy sor tejben ázott kiflivel, ezen elszórjuk az uborka és a kapribogyó felét, majd megöntözzük a krémsajtos keverék felével, aztán rárakjuk a füstöltlazac-csíkok felét. Újra elvégezzük ezt a rétegezést ugyanígy, és a végén egy réteg tejben áztatott kiflivel zárjuk a sort.
Kicsit rásegítünk, hogy a hozzávalók elvegyüljenek: egy fakanál nyelével néhány helyen függőlegesen belefúrunk az ételbe, így a krémsajtos keverék minden irányban jobban elcsurog.
Rácsipkedjük a tetejére a vajat, és kb. 1 óra alatt megsütjük.
Megjegyzés
4–6 adag lesz belőle.