A rövid, kerekszemű rizsfajták alapvetően magasabb keményítőtartalommal bírnak, és ragacsosabbra, krémesebbre lehet őket főzni. Ezekből érdemes rizottót csinálni, de ilyenből készítik a szusit, vagy a japán háztartásokban gyakoribb rizsgombócot, az onigirit is. A kerek szemű barna rizs helyesen főzve nagyon finom: a roppanós, vékony burok mögött krémes belső rejtőzik.
Krémes barna rizs szezámmagos sült karfiollal
Hozzávalók
- 20 dkg kerek szemű barna rizs
- 50 dkg karfiol, apró rózsákra vágva
- 1 nagy fej vöröshagyma, vékony szeletekre vágva és karikákra szedve
- 1 evőkanál szezámolaj
- 1 evőkanál friss kakukkfűlevél
- 3 dkg szezámmag
- 1 evőkanál tamari szójaszósz
- 2 teáskanál rizsecet
- só
Elkészítés
A rizst beleszórjuk egy vastag aljú, 2 literes lábosba, és hideg vízben átmossuk annyiszor, hogy az utolsó víz teljesen tiszta legyen rajta. Ezután felöntjük 4 dl vízzel, és 6–8 órán át lefedve állni hagyjuk.
Leöntjük róla a vizet, és felöntjük újra 4 dl tiszta vízzel, megsózzuk, és lefedve, 15 percen át a legkisebb lángon melegíteni kezdjük.
Ezután nagy lángon felforraljuk, majd azonnal ismét takarékra vesszük alatta a lángot, és a lábos alá beteszünk egy hőelosztót. Így főzzük a rizst lefedve további 50 percen át.
Ezalatt elkészítjük a sült karfiolt. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.
Az előkészített tepsire szórjuk a karfiolrózsákat és a karikákra szedett hagymát, összeforgatjuk az olajjal és a kakukkfűlevelekkel, majd a forró sütőbe tolva kb. 35 perc alatt megsütjük. Közben kétszer átkeverjük, hogy egyenletesen piruljon.
Amikor a rizs már puha, lezárjuk alatta a lángot, és továbbra is lefedve, 10–15 percig állni hagyjuk.
A szezámmagot egy száraz serpenyőben kevergetve 2-3 perc alatt illatosra pirítjuk. Átöntjük egy mozsárba, és 1 teáskanál sóval kicsit megtörjük, hogy illatos-pépes legyen.
Ezután egy nagy tálban összekeverjük a sült hagymás karfiolt és a tört szezámmagot, meglocsoljuk a szójaszósszal és a rizsecettel, és ha szükséges, megsózzuk.
Tálaláskor a rizst tálkákba szedjük, és megpakoljuk a szezámos sült karfiollal.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.