Kedves gyerekkori barátnőm, Vogel Diana receptje. Akár melegen, akár hidegen fogyasztva, mennyei fogás.
Sajtkrémes rakott csirke kevert zöldsalátával
Hozzávalók
A rakott csirkéhez:
- 20 dkg szeletelt bacon
- 20 dkg szeletelt sonka
- 25 dkg natúr tejszínes krémsajt
- 4 tojássárgája
- frissen őrölt bors
- 1 kg tanyasicsirke-mellfilé
- 3-4 evőkanál finomliszt
A salátához:
- 2 kisebb fejes saláta
- 2 szem retek
- 1½ dl olívaolaj
- 1 citrom leve
- 1 nagy csipet só
- 1 evőkanál méz
A formához:
- kevés olaj
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és vékonyan kiolajozunk egy 11×30 cm-es püspökkenyérformát.
A baconszeletekkel kibéleljük a formát úgy, hogy a szeletek annyira túllógjanak a széleken, hogy töltés után vissza tudjuk őket hajtani. A forma aljára fektetünk egy réteg gépsonkát.
A krémsajtot elkeverjük a tojássárgájákkal és a borssal. A lisztet egy lapos tányérba szórjuk.
A csirkemelleket 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és először lisztbe, aztán a krémsajtos keverékbe forgatjuk.
A bundázott hússzeleteket a gépsonkával felváltva a formába rétegezzük, és amikor az összes hozzávaló elfogyott, a baconszeleteket visszahajtva mintegy becsomagoljuk az egészet.
A formát betesszük a sütőbe 1 órára, majd a kisült levet óvatosan leöntjük alóla, és a sütőbe visszatéve további 10 perc alatt készre sütjük.
Tálalás előtt legalább 15 percet pihentetjük, de még jobb, ha a formában hagyjuk kihűlni, és másnapig a hűtőben tartjuk.
Tálaláskor a salátát hideg vízben átöblítjük, kézzel apróra tépjük, a salátaszívet szeletekbe vágjuk. A retket megmossuk, vékonyan felkarikázzuk. A salátaöntethez az olívaolajat, a citrom levét, a sót és a mézet botmixerrel könnyű krémmé habosítjuk, és összeforgatjuk a salátával meg a retekkarikákkal. A rakott csirkét kifordítjuk a formából, és felszeletelve, a salátával adjuk asztalra.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.