Ha egy csokis keksz nem teljesen szimpla, akkor általában dióval, mandulával, mogyoróval dúsítják. Ezt viszont azért neveztük el brazil változatnak, mert aromásságát, kellemes ropogósságát a durvára őrölt szemes kávénak köszönheti. Kifejezetten egyszerű elkészíteni.
Brazil csokis keksz
Hozzávalók
- 20 dkg tejcsokoládé
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál szemes babkávé
- 25 dkg finomliszt
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
- 25 dkg puha vaj
- 20 dkg nádcukor
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és sütőpapírt fektetünk 2 db 30x40 cm-es tepsibe.
A tejcsokoládét apróra törjük, gőz fölött simára olvasztjuk, félretesszük kihűlni. Közben az étcsokoládét félkörömnyi falatokra vágjuk, a szemes kávét pedig mozsárban apróra törjük, hogy mérete a durvára őrölt dióéra hasonlítson. A liszthez teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport, belekeverjük a szódabikarbónát, a sót.
A puha vajat és a nádcukrot robotgéppel 2 perc alatt összedolgozzuk. Fakanállal hozzávegyítjük az olvadt csokit, majd a kakaós-szódabikarbónás lisztet, végül az apróra vágott étcsokit és a durvára tört kávét.
A tésztából púpos teáskanálnyi adagokat rakunk egymástól vízszintesen kb. 5 cm, függőlegesen kb. 3 cm távolságban a tepsikre. A kekszeket 10-12 perc alatt megsütjük, egyik adaggal a másik után. Tepsistül rácsra tesszük őket, és megvárjuk, hogy teljesen kihűljenek. Csak ezután szedjük le a tepsikről.
Megjegyzés
kb. 50 db lesz belőle.