Csokoládés mogyorókrém
Hozzávalók
- 20 dkg hámozott mogyoró
- 4 dl 3,5% zsírtartalmú tej
- 6 dkg zsíros tejpor
- 5 evőkanál méz
- 1 csipet só
- 17 dkg 70%-os étcsokoládé, apróra vágva
- 14 dkg tejcsokoládé, apróra vágva
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×10 cm-es lapos tepsit. A mogyorót a tepsibe szórjuk, és kb. 10 perc alatt a sütőben megpirítjuk, majd kicsit hűlni hagyjuk.
Miközben a mogyoró hűl, az apróra vágott csokoládékat gőz fölött megolvasztjuk. A tejet és a tejport egy kis lábosban összeforraljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a mézet és a sót.
A még meleg, de már nem forró mogyorót késes betétű robotgépbe szórjuk, és kb. 5 perc alatt, amennyire csak lehet, krémesre daráljuk. Hozzákanalazzuk az olvasztott csokoládét, majd a tejes keveréket, és 5 percig így krémesítjük tovább.
Az elkészült meleg krémet sűrű szitán átpasszírozzuk, majd kisebb sterilizált üvegekbe töltjük. Csak azután zárjuk le az üveget, miután teljesen kihűltek. Kb. 10 napig áll el a hűtőben.
Megjegyzés
9 dl lesz belőle.