Kevés egyszerűbb sütemény létezik a morzsapiténél. Íme egy, őszre hangolva.
Szilvás morzsapite vajkaramellával
Hozzávalók
A morzsához:
- 15 dkg finomliszt
- 10 dkg barna cukor
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 12 dkg hideg vaj, kockákra vágva
A gyümölcshöz:
- 50 dkg szilva, félbevágva és kimagozva
- 5 dkg cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 10 dkg puha vajkaramella, durvára vágva
A sütőtál előkészítéséhez:
- kevés vaj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és vékonyan kivajazunk egy 20×25 cm-es sütőtálat.
A lisztet, a kétféle cukrot és a sót egy közepes méretű tálban elkeverjük. Belemorzsoljuk a vajat, és kézzel összedolgozzuk.
A szilvafeleket egy keverőtálban összeforgatjuk a cukorral, a keményítővel, a reszelt citromhéjjal és a felaprított vajkaramellával.
A szilvás keveréket beleszórjuk a sütőtálba, és meghintjük a morzsa felével. Mehet az édesség a sütőbe 20 percre, a maradék morzsát pedig betesszük a hűtőbe.
Az idő elteltével a sütőtálat kivesszük, a sütő hőmérsékletét 200 fokra emeljük, és az édességet megszórjuk a félretett morzsával. Ezután visszatesszük sülni további 30 percre.
Amikor elkészült, 20-30 percig hűlni hagyjuk, és langyosan tálaljuk.
Megjegyzés
8 adag lesz belőle.