Édességek

Adventi kalácskoszorú

A rumos, sárgabarackos, diós töltelék és a puha kalácstészta találkozása egy gyönyörű formában – igazi ünnepi asztaldísz.

Adventi kalácskoszorú

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 értékelés, átlag: 3,50 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • ½ + 2 dl langyos tej
  • 1 teáskanál + 2 evőkanál cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • ½ teáskanál só
  • 1 nagy tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • A töltelékhez:

  • kb. 3 dl sárgabaracklekvár
  • 2-3 evőkanál rum
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 10 dkg aszalt sárgabarack
  • A nyújtáshoz:

  • finomliszt
  • A tetejére:

  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál díszítőcukor

Elkészítés

1

A tejből ½ dl-t egy tálkába öntünk. Beleszórunk 1 teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, és 10 percre félretesszük, amíg felhabosodik.

2

Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval és a maradék cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a maradék langyos tejet, a közben felfutott élesztős keveréket, és ide ütjük a tojást is. Kézzel vagy dagasztókaros robotgéppel dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá, több részletben hozzáadjuk a puha vajat. Mindig megvárjuk, amíg az előző adagot felveszi, csak utána adjuk hozzá a következőt.

3

Puha, de nem ragacsos tésztát készítünk. Ha a dagasztás második felében a tésztánk felülete szakadozott, rücskös, adjunk meg hozzá néhány evőkanál tejet, ha pedig túl lágy, ragacsos, akkor dolgozzunk bele 1-2 evőkanál lisztet.

4

Amikor a tészta szép sima, fényes felületű, és már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, áttesszük egy fedeles kelesztőtálba, lefedjük, és kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

5

Közben előkészítjük a tölteléket. Egy tálkában a sárgabaracklekvárt kikeverjük a rummal. Egy másik tálban összekeverjük a darált diót, a cukrot, a fahéjat és a citrom reszelt héját. Apró kockára daraboljuk az aszalt sárgabarackot.

6

A megkelt tésztát finoman lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 2 mm vékony, 40×60 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Megkenjük a rumos lekvárral, ezután egyenletesen rászórjuk a cukrozott diót és a feldarabolt aszalt sárgabarackot. A tésztát a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit.

7

Átemeljük egy sütőpapírra, és éles késsel kb. 2 cm vastagon bevagdossuk, mintha szeletelni szeretnénk, de ügyelve, hogy ne vágjuk át teljesen a tekercs tőlünk távolabb levő hosszanti oldalát. Ezután óvatosan koszorúformára hajlítjuk, a szeleteket pedig kissé kifordítgatjuk úgy, hogy félig takarják egymást.

8

A megformázott tésztát a sütőpapír segítségével átemeljük egy 35×40 cm-es sütőlemez hátuljára. Lekenjük a felvert tojással, és 30 percig pihenni hagyjuk. A sütőt ezalatt előmelegítjük 180 fokra.

9

A megkelt tésztát ismét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a díszítőcukorral, és a tepsit a forró sütőbe toljuk. 35–40 perc alatt szép pirosra sütjük.

Megjegyzés

1 nagy kalács lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet