A rumos, sárgabarackos, diós töltelék és a puha kalácstészta találkozása egy gyönyörű formában – igazi ünnepi asztaldísz.
Adventi kalácskoszorú
Hozzávalók
A tésztához:
- ½ + 2 dl langyos tej
- 1 teáskanál + 2 evőkanál cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 50 dkg finomliszt
- ½ teáskanál só
- 1 nagy tojás
- 5 dkg puha vaj
A töltelékhez:
- kb. 3 dl sárgabaracklekvár
- 2-3 evőkanál rum
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- csipetnyi őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- kb. 10 dkg aszalt sárgabarack
A nyújtáshoz:
- finomliszt
A tetejére:
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál díszítőcukor
Elkészítés
A tejből ½ dl-t egy tálkába öntünk. Beleszórunk 1 teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, és 10 percre félretesszük, amíg felhabosodik.
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval és a maradék cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a maradék langyos tejet, a közben felfutott élesztős keveréket, és ide ütjük a tojást is. Kézzel vagy dagasztókaros robotgéppel dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá, több részletben hozzáadjuk a puha vajat. Mindig megvárjuk, amíg az előző adagot felveszi, csak utána adjuk hozzá a következőt.
Puha, de nem ragacsos tésztát készítünk. Ha a dagasztás második felében a tésztánk felülete szakadozott, rücskös, adjunk meg hozzá néhány evőkanál tejet, ha pedig túl lágy, ragacsos, akkor dolgozzunk bele 1-2 evőkanál lisztet.
Amikor a tészta szép sima, fényes felületű, és már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, áttesszük egy fedeles kelesztőtálba, lefedjük, és kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Közben előkészítjük a tölteléket. Egy tálkában a sárgabaracklekvárt kikeverjük a rummal. Egy másik tálban összekeverjük a darált diót, a cukrot, a fahéjat és a citrom reszelt héját. Apró kockára daraboljuk az aszalt sárgabarackot.
A megkelt tésztát finoman lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 2 mm vékony, 40×60 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Megkenjük a rumos lekvárral, ezután egyenletesen rászórjuk a cukrozott diót és a feldarabolt aszalt sárgabarackot. A tésztát a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit.
Átemeljük egy sütőpapírra, és éles késsel kb. 2 cm vastagon bevagdossuk, mintha szeletelni szeretnénk, de ügyelve, hogy ne vágjuk át teljesen a tekercs tőlünk távolabb levő hosszanti oldalát. Ezután óvatosan koszorúformára hajlítjuk, a szeleteket pedig kissé kifordítgatjuk úgy, hogy félig takarják egymást.
A megformázott tésztát a sütőpapír segítségével átemeljük egy 35×40 cm-es sütőlemez hátuljára. Lekenjük a felvert tojással, és 30 percig pihenni hagyjuk. A sütőt ezalatt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt tésztát ismét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a díszítőcukorral, és a tepsit a forró sütőbe toljuk. 35–40 perc alatt szép pirosra sütjük.
Megjegyzés
1 nagy kalács lesz belőle.