Az 1920-as években terjedt el, és ma már szinte minden háztartásban készítik Svédországban, különösen ünnepek alkalmával.
Fahéjas tekercs
Hozzávalók
A tésztához:
- 10 dkg vaj
- 5 dl hideg tej
- 5 dkg friss élesztő
- 80 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt kardamom
A töltelékhez:
- 30 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 1½ evőkanál őrölt fahéj
A nyújtáshoz:
- kevés finomliszt
A kenéshez:
- 1 tojás
A tálaláshoz:
- porcukor
Elkészítés
A tésztához a vajat éppen csak folyósra olvasztjuk egy 2 literes lábosban takaréklángon, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a hideg tejet. A langyos folyadékba belemorzsoljuk az élesztőt, es kézi habverővel simára keverjük benne.
A lisztet beleszórjuk egy nagy tálba. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az őrölt kardamomot, majd beleöntjük az élesztős, vajas tejet. Dagasztókaros robotgéppel 7-8 perc alatt sima tésztát dolgozunk belőle.
A tésztát letakarjuk, és szobahőmérsékleten kb. 60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a puha vajat elkeverjük a cukorral és a fahéjjal.
Előmelegítjük a sütőt 250 fokra, és sütőpapírt fektetünk 2 db 30×40 cm-es tepsire.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, jól átgyúrjuk, és kb. 0,5 cm vékony, 30×40 cm-es téglalapra nyújtjuk.
A tésztára egyenletesen rákenjük a tölteléket, de a felső és az alsó hosszanti szélen üresen hagyunk 1-1 kétujjnyi sávot. Először az alsó, majd a felső tésztaharmadot is a tészta közepére hajtjuk. A harmadrét hajtott tésztát újra kinyújtjuk az eredeti méretére, 5 percet pihenni hagyjuk. Ezután az alsó hosszanti oldaltól indulva óvatosan feltekerjük, majd kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk.
A fahéjas tekercseket a sütőpapíros tepsikre fektetjük, egymástól 3-3 cm távolságra. A kenéshez a tojást villával elkeverjük, majd megkenjük vele a tekercseket, és kb. 8 perc alatt aranybarnára sütjük őket, egyik tepsivel a másik után. Ha kihűltek, porcukorral meghintve tálaljuk.
Megjegyzés
35–40 db lesz belőle.