Édességek

Fahéjas tekercs

Az 1920-as években terjedt el, és ma már szinte minden háztartásban készítik Svédországban, különösen ünnepek alkalmával.

Fahéjas tekercs

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 értékelés, átlag: 3,83 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 5 dl hideg tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 80 dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • ½ teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • A töltelékhez:

  • 30 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1½ evőkanál őrölt fahéj
  • A nyújtáshoz:

  • kevés finomliszt
  • A kenéshez:

  • 1 tojás
  • A tálaláshoz:

  • porcukor

Elkészítés

1

A tésztához a vajat éppen csak folyósra olvasztjuk egy 2 literes lábosban takaréklángon, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a hideg tejet. A langyos folyadékba belemorzsoljuk az élesztőt, es kézi habverővel simára keverjük benne.

2

A lisztet beleszórjuk egy nagy tálba. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az őrölt kardamomot, majd beleöntjük az élesztős, vajas tejet. Dagasztókaros robotgéppel 7-8 perc alatt sima tésztát dolgozunk belőle.

3

A tésztát letakarjuk, és szobahőmérsékleten kb. 60 perc alatt a duplájára kelesztjük.

4

A töltelékhez a puha vajat elkeverjük a cukorral és a fahéjjal.

5

Előmelegítjük a sütőt 250 fokra, és sütőpapírt fektetünk 2 db 30×40 cm-es tepsire.

6

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, jól átgyúrjuk, és kb. 0,5 cm vékony, 30×40 cm-es téglalapra nyújtjuk.

7

A tésztára egyenletesen rákenjük a tölteléket, de a felső és az alsó hosszanti szélen üresen hagyunk 1-1 kétujjnyi sávot. Először az alsó, majd a felső tésztaharmadot is a tészta közepére hajtjuk. A harmadrét hajtott tésztát újra kinyújtjuk az eredeti méretére, 5 percet pihenni hagyjuk. Ezután az alsó hosszanti oldaltól indulva óvatosan feltekerjük, majd kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk.

8

A fahéjas tekercseket a sütőpapíros tepsikre fektetjük, egymástól 3-3 cm távolságra. A kenéshez a tojást villával elkeverjük, majd megkenjük vele a tekercseket, és kb. 8 perc alatt aranybarnára sütjük őket, egyik tepsivel a másik után. Ha kihűltek, porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés

35–40 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet