Az 1700-as évek óta ismert sütemény. Igaz, akkor még tejben felfőzött, száraz zsemlével készítették. Később a jómódúak elkezdték mandulával meg tejszínhabbal ínycsiklandóbbá tenni, és azóta már mindenki így eszi. A korabeli hagyomány része volt, hogy csak húshagyókedden fogyasztották.
Mandulakrémes töltött puffancs
Hozzávalók
- 10 dkg vaj
- 3 dl tej
- 5 dkg friss élesztő
- 75 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 1 dl tej
- 12½ dkg hámozott mandula, finomra őrölve
- 8 dkg cukor
- ½ teáskanál keserűmandula-aroma
- 2 dl hideg habtejszín
- 5 dkg porcukor
A formázáshoz:
- kevés finomliszt
A kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés
A tésztához a vajat éppen csak folyósra olvasztjuk egy 2 literes lábosban takaréklángon, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a hideg tejet. A langyos folyadékba belemorzsoljuk az élesztőt, és kézi habverővel simára keverjük.
A lisztet beleszórjuk egy nagy keverőtálba. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a szódabikarbónát, a tojást és az élesztős, vajas tejet. Dagasztókaros robotgéppel 7-8 perc alatt sima tésztát dolgozunk belőle.
A tésztát letakarjuk, és szobahőmérsékleten kb. 60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt 250 fokra, és sütőpapírt terítünk 2 db 30×40 cm-es tepsire.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és jól átgyúrjuk. Felvágjuk 15 egyenlő méretű darabra, aztán mindegyikből gombócszerű bucit formálunk.
A bucikat egymástól 4-4 cm távolságra tesszük a sütőpapíros tepsiken. a kenéshez a tojást villával elkeverjük, majd megkenjük vele a bucikat, és 10 perc alatt megsütjük őket, egyik tepsivel a másik után. Ha kész, a tepsin hagyjuk kihűlni, és közben a tepsit rácsra tesszük.
A töltelékhez egy kis lábosban felforrósítjuk a tejet. Hozzáadjuk az őrölt mandulát és a cukrot, majd takaréklángon 3-4 perces kevergetéssel összefőzzük. Ezután kihűtjük. Közben a hideg tejszínt habbá verjük a porcukorral.
A kihűlt, megsült bucik felső 1/4 részét levágjuk, és a kalapokat félretesszük. az alsó részük belsejét kiskanállal kivájjuk úgy, hogy a bucik fala kb. 3 mm vastagon megmaradjon, majd elosztjuk bennük a mandulás krémet, és megpakoljuk tejszínhabbal. Visszahelyezzük ferdén a kalapokat, és azonnal tálaljuk. (A bucik kivájt tésztáját átpiríthatjuk, és édes zsemlemorzsának ledarálhatjuk).
Megjegyzés
15 db lesz belőle.