Extra csokoládés ízű, szuper mogyorós és intenzíven kávés. A textúrája halványan a brownie-ra emlékeztet, és talán ezért is mondta róla néhány próbafőző, hogy full nyami édesség. Annak sem kell félnie tőle, aki friss motoros a konyhában, mert a tésztája megbocsátó, a receptet pedig részletesen írtam le.
Kávés-mogyorós csokitorta
Hozzávalók
- 20 dkg gluténmentes étcsokoládé
- 10 dkg mogyoró
- 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
- 2 teáskanál őrölt kávé
- 4 tojás
- ¼ teáskanál só
- 20 dkg nádcukor
- 20 dkg vegán mogyorós nugátkrém
- 4 evőkanál kávélikőr
A forma előkészítéséhez:
- kevés kókuszolaj és cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kiolajozunk egy 24 cm-es kapcsos tortaformát, majd méretre vágott sütőpapírt fektetünk az aljába, és ezt is megolajozzuk. A tortaforma belsejét vékonyan behintjük kakaóporral.
Az étcsokoládét nagyon apróra vágjuk. A mogyorót egy közepes méretű, száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve pár perc alatt megpirítjuk, majd kezelhetőre hűtjük, és papírtörlő közt lemorzsoljuk róla a héját. Ezután a már teljesen kihűlt mogyorót és a csokoládét együtt finomra őröljük, és ehhez hozzákeverjük a sütőport meg a kávét.
A tojásokat szétválasztjuk egy-egy tálba. A tojásfehérjékhez adjuk a sót, robotgéppel habot verünk belőle, majd kanalanként hozzászórunk összesen 5 dkg nádcukrot, és tovább verjük, amíg kemény hab lesz.
A tojássárgájákat és a maradék 15 dkg nádcukrot az eddig használt robotgéppel világos színűre habosítjuk 2-3 perc alatt. Lassú fokozaton belekeverjük a géppel a mogyorós nugátkrémet, aztán a likőrt. Ekkor széles fejű fakanálra váltunk, és ezzel belevegyítjük a darált csokis-mogyorós részt.
A sűrű masszában, továbbra is a fakanalat használva, erőteljesen eldolgozzuk a fehérjehab felét. Nem baj, ha összetörik, sőt, az a cél, hogy ezzel kicsit felhígítsuk. Ezután óvatosan beleforgatjuk a fakanállal a maradék habot.
A masszát átöntjük a tortaformába, elsimítjuk, és megsütjük 45 perc alatt, de az utolsó 20 percben alufóliával letakarjuk. A tortaformában hagyva rácsra tesszük, és teljesen kihűtjük, mielőtt felszeletelnénk.
Megjegyzés
8–10 adag lesz belőle.