A hagyományos, élesztős kalácsnál jóval egyszerűbb, és kitűnően fagyasztható is.
Hozzávalók
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 22 dkg puha vaj
- 22 dkg cukor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 4 tojás
- 17½ dkg tejföl
A töltelékhez:
- 10 dkg dió, durvára vágva
- 6 teáskanál barna cukor
- 1-1 teáskanál őrölt fahéj és cukrozatlan kakaópor
A fűszeres morzsához:
- 8 dkg finomliszt
- 5 dkg dió, durvára vágva
- 4 teáskanál barna cukor
- 1 nagy csipet sütőpor
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 1 késhegynyi só
- 5 dkg hideg vaj, apróra kockázva
- a forma előkészítéséhez kevés vaj
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Kivajazunk, sütőpapírral kibélelünk egy 27 cm hosszú, 8½ cm széles, 7 cm magas, egyenes aljú püspökkenyérformát.
A fűszeres morzsához az első 6 hozzávalót összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, és az egészet morzsásra dolgozzuk.
A tésztához összevegyítjük a lisztet, a sütőport, a sót. Egy másik tálban a vajat, a cukrot és a vaníliát robotgéppel felhabosítjuk, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, a tejfölt, végül lassabb fokozaton, részletekben a sütőporos lisztet.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A püspökkenyérforma aljára 1/3 adag tésztát simítunk, és rászórunk ½ adag tölteléket. Ugyanezt megismételjük. Ezután befedjük a maradék tésztával, és a tetejére hintjük a fűszeres morzsát.
A süteményt 50 perc alatt megsütjük, rácson kihűtjük. (1 héttel korábban elkészíthető, fagyasztható. Felolvasztás után alufóliába csomagolva, 180 fokos sütőben 10 perc alatt „felfrissítjük”.)