Hozzávalók
A tésztához:
- ½ kg burgonya
- 15 dkg liszt
- 1 kisebb tojás
- csipet só
A töltelékhez:
- ½ kg burgonya
- 1 dl tej
- 5 dkg vaj
- 10 dkg frissen reszelt
- parmezán
- 8 tojássárgája
A szószhoz:
- 20 dkg vargánya, felaprítva
- 5 dkg vaj
- 1½ dl tejszín
- só
A zsályás vajhoz:
- 5 dkg vaj
- 8 friss zsályalevél
- az összeállításhoz 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve
- a tálaláshoz parmezán, vékonyan szeletelve
Elkészítés
A tésztához a burgonyát héjában megfőzzük, majd meleg sütőben megszárítjuk, így nem lesz nedves. Ha megszáradt, meghámozzuk, áttörjük. Hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojást, egy csipet sót, és összegyúrjuk.
Elkészítjük a tölteléket: a burgonyát meghámozzuk, megfőzzük, áttörjük. Tejjel, vajjal és parmezánnal pürét készítünk belőle.
A szószhoz a vargányát vajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és a tejszínnel összeturmixoljuk.
A zsályás vajhoz a vajat egy serpenyőben megmelegítjük, beledobjuk a zsályaleveleket, és 1-2 perc alatt megsütjük, papírtörlőn leszárítjuk. A vajat megőrizzük.
A tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, és 8 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle, összesen 16 darabot. A burgonyakrémből egy-egy kiskanálnyit 8 db korong közepére helyezünk, azokra pedig egy-egy tojássárgáját teszünk. Tojásfehérjés ecsettel a korongok szélét megkenjük, rájuk teszünk egy-egy másik korongot, a széleiket villával összenyomjuk.
A töltött tésztakorongokat sós, forrásban lévő vízben 1-2 perc alatt kifőzzük. Leszűrjük, a zsályás ízű vajban átforgatjuk.
Tálaláskor a tányérokba 2-2 kanál vargányás szószt teszünk, arra ráhelyezünk 2-2 töltött tésztát, és vékony szelet parmezánnal meg sült zsályával díszítjük.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.