Ez az a pác, amelytől magasabb kasztba lép át a csirkemell amúgy, valljuk be, eléggé semleges ízű húsa. A szójaszósz és a sherry ugyanis belemászik a rostokba és a husi ettől omlóssá, szinte olvataggá válik. És hogy mennyi csirkemell is kell? Én általában egy emberre fél csirkemellfilét számítok, de azért minden négy vendégre még egy pluszdarabot is belerakok a kosaramba. Inkább legyen több, mint kevesebb, mert nincs annál kegyetlenebb, mint amikor a felcsigázott ízlelőbimbók kielégítetlenül maradnak.
Grillezett, szójaszószos csirke
Hozzávalók
- 6 csirkemellfilé
- 1 pohárnyi szójaszósz
- 2 pohárnyi száraz sherry
Elkészítés
A filék megmossuk és konyhai papírtörlőn megszárítgatjuk.
Utána mindegyik csirkemellfilét hosszában elfelezzük, majd a feleket is félbevágjuk hosszában. Aztán a 24 negyed mellet belerakjuk egy szélesebb műanyag dobozba, és mivel a szójaszósz roppant sós, a húst egyáltalán nem sózzuk meg.
Összekotyvasztjuk a páclevet. Ehhez először előveszünk egy kancsót meg két egyforma poharat, aztán az egyik pohárba jöhet a szójaszósz, a másikba meg a sherry. Beleöntjük mindkettőt a kancsóba és töltünk még hozzájuk egy további pohár száraz sherryt. A kancsóból locsoljuk meg a műanyag dobozba pakolt csirkemellet. Ha nem lepné el teljesen a páclé, akkor készítünk egy újabb adagot egyharmadnyi szójaszósz és kétharmadnyi sherry keverékéből.
Lefedjük a dobozt, és 1-2 napra berakjuk a hűtőbe. Ha eszünkbe jut, akkor néha forgassuk meg a szójaszószos sherryben pácolódó husikat.
Oldalanként kb. 6-6 perc alatt sülnek meg a bepácolt csirkemellnegyedek az olajozott grillrácson.
Megjegyzés
8 adag lesz belőle.