Főételek

Bőrén sült narancsos fogas, édesköményes burgonyapürével, citrusos salátával és salsa rosával

Szemet gyönyörködtetően színes, könnyed fogás.

Bőrén sült narancsos fogas, édesköményes burgonyapürével, citrusos salátával és salsa rosával

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 értékelés, átlag: 3,50 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A fogasfiléhez:

  • 1 kg bőrös fogasfilé, 6 db 6 cm vastag, 8×16 cm-es darabra vágva
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • csipetnyi sáfrány
  • 1 evőkanál őrölt édeskömény
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál citrombors
  • 1 kezeletlen citrom
  • 1 kezeletlen narancs
  • durva szemű tengeri só
  • A tálaláshoz:

  • 1 csokor aprított friss koriander
  • 1 csokor friss snidling
  • Az édesköményes burgonyapüréhez:

  • 2 kg burgonya, meghámozva és 2 cm-es kockákra vágva
  • 5 + 5 dkg vaj
  • 2 dl habtejszín
  • 4 édeskömény, hajszálvékony szeletekre vágva
  • A citrusos salátához:

  • 1 csomag sorretek, meghámozva és vékony karikákra vágva
  • 1 rózsaszín húsú grépfrút
  • 1 pomelo
  • 1 narancs
  • 2 mandarin
  • Az öntethez:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
  • 1 zöldcitrom leve
  • 1 narancs leve
  • 2 evőkanál méz
  • 1 csokor friss koriander, apróra vágva
  • 1 evőkanál kapribogyó, lecsepegtetve
  • A salsa rosahoz:

  • 5 evőkanál majonéz
  • 5 evőkanál ketchup
  • 2 evőkanál mascarpone
  • 1 evőkanál frissen facsart narancslé
  • 2 evőkanál narancslekvár
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér

Elkészítés

1

A FOGAS ELKÉSZÍTÉSE. A sütőbe teszünk egy 30×40 cm-es tepsit, és előmelegítjük a sütőt 210 fokra.

2

Egy kis tálkában elkeverjük az olívaolajat a fűszerekkel, majd hozzáreszeljük a citrushéjakat is.

3

A halfiléket leöblítjük, papírtörlővel szárazra töröljük. A bőrös oldalukkal lefelé a forró tepsibe sorakoztatjuk, és meglocsoljuk a fűszeres olajjal. A megkopasztott narancsot félbevágjuk, és a vágási oldalával lefelé a halszeletek mellé tesszük a tepsibe.

4

A tepsit alufóliával szorosan lefedjük, és 25 percre a sütőbe tesszük. Ha kész, kivesszük, és fólia alatt 5 percig szobahőmérsékleten pihentetjük.

5

Tálaláskor a halszeleteket a friss fűszerekkel és sóval meghintve adjuk asztalra.

6

A BURGONYAPÜRÉ ELKÉSZÍTÉSE. A felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd áttörjük.

7

Habosra keverjük 5 dkg vajjal és a tejszínnel, majd megsózzuk.

8

Megolvasztjuk a maradék vajat egy 30 cm-es serpenyőben, és beleszórjuk az édesköményszeleteket. Nagy lángon kevergetve 3 perc alatt puhára pároljuk, majd könnyedén hozzáforgatjuk a burgonyapüréhez.

9

A CITRUSOS SALÁTA ELKÉSZÍTSE. A sörretket tányérra tesszük, besózzuk, és pár percig állni hagyjuk.

10

A grépfrútot, a pomelot, a narancsot és a mandarinokat meghámozzuk, a belső, fehér héjukat is teljesen eltávolítjuk. Vékony karikákra vágjuk és magtalanítjuk mindet.

11

Az öntethez az olívaolajat elkeverjük a reszelt citromhéjjal, a citrom, a zöldcitrom és a narancs kifacsart levével és a mézzel.

12

A gyümölcs- és retekszeleteket egy tálalótálra rendezzük, majd meglocsoljuk a citrusos öntettel.

13

A salátát megszórjuk az apróra vágott korianderrel, a kapribogyóval, egy kevés sóval, és azonnal tálaljuk.

14

A SALSA ROSA ELKÉSZÍTÉSE. A hozzávalókat alaposan elkeverjük.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet