Szemet gyönyörködtetően színes, könnyed fogás.
Bőrén sült narancsos fogas, édesköményes burgonyapürével, citrusos salátával és salsa rosával
Hozzávalók
A fogasfiléhez:
- 1 kg bőrös fogasfilé, 6 db 6 cm vastag, 8×16 cm-es darabra vágva
- 4 evőkanál olívaolaj
- csipetnyi sáfrány
- 1 evőkanál őrölt édeskömény
- 1 evőkanál őrölt koriander
- 1 teáskanál citrombors
- 1 kezeletlen citrom
- 1 kezeletlen narancs
- durva szemű tengeri só
A tálaláshoz:
- 1 csokor aprított friss koriander
- 1 csokor friss snidling
- só
Az édesköményes burgonyapüréhez:
- 2 kg burgonya, meghámozva és 2 cm-es kockákra vágva
- 5 + 5 dkg vaj
- 2 dl habtejszín
- 4 édeskömény, hajszálvékony szeletekre vágva
- só
A citrusos salátához:
- 1 csomag sorretek, meghámozva és vékony karikákra vágva
- só
- 1 rózsaszín húsú grépfrút
- 1 pomelo
- 1 narancs
- 2 mandarin
Az öntethez:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
- 1 zöldcitrom leve
- 1 narancs leve
- 2 evőkanál méz
- 1 csokor friss koriander, apróra vágva
- 1 evőkanál kapribogyó, lecsepegtetve
- só
A salsa rosahoz:
- 5 evőkanál majonéz
- 5 evőkanál ketchup
- 2 evőkanál mascarpone
- 1 evőkanál frissen facsart narancslé
- 2 evőkanál narancslekvár
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
Elkészítés
A FOGAS ELKÉSZÍTÉSE. A sütőbe teszünk egy 30×40 cm-es tepsit, és előmelegítjük a sütőt 210 fokra.
Egy kis tálkában elkeverjük az olívaolajat a fűszerekkel, majd hozzáreszeljük a citrushéjakat is.
A halfiléket leöblítjük, papírtörlővel szárazra töröljük. A bőrös oldalukkal lefelé a forró tepsibe sorakoztatjuk, és meglocsoljuk a fűszeres olajjal. A megkopasztott narancsot félbevágjuk, és a vágási oldalával lefelé a halszeletek mellé tesszük a tepsibe.
A tepsit alufóliával szorosan lefedjük, és 25 percre a sütőbe tesszük. Ha kész, kivesszük, és fólia alatt 5 percig szobahőmérsékleten pihentetjük.
Tálaláskor a halszeleteket a friss fűszerekkel és sóval meghintve adjuk asztalra.
A BURGONYAPÜRÉ ELKÉSZÍTÉSE. A felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd áttörjük.
Habosra keverjük 5 dkg vajjal és a tejszínnel, majd megsózzuk.
Megolvasztjuk a maradék vajat egy 30 cm-es serpenyőben, és beleszórjuk az édesköményszeleteket. Nagy lángon kevergetve 3 perc alatt puhára pároljuk, majd könnyedén hozzáforgatjuk a burgonyapüréhez.
A CITRUSOS SALÁTA ELKÉSZÍTSE. A sörretket tányérra tesszük, besózzuk, és pár percig állni hagyjuk.
A grépfrútot, a pomelot, a narancsot és a mandarinokat meghámozzuk, a belső, fehér héjukat is teljesen eltávolítjuk. Vékony karikákra vágjuk és magtalanítjuk mindet.
Az öntethez az olívaolajat elkeverjük a reszelt citromhéjjal, a citrom, a zöldcitrom és a narancs kifacsart levével és a mézzel.
A gyümölcs- és retekszeleteket egy tálalótálra rendezzük, majd meglocsoljuk a citrusos öntettel.
A salátát megszórjuk az apróra vágott korianderrel, a kapribogyóval, egy kevés sóval, és azonnal tálaljuk.
A SALSA ROSA ELKÉSZÍTÉSE. A hozzávalókat alaposan elkeverjük.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.