Édességek

Mézes krémes pohárkrém

Mézes-narancsos-csokis. Krémes és ropogós. Ráadásul akár 1-2 nappal előre is elkészíthető. Kell ennél alkalmasabb ünnepi desszert?

Mézes krémes pohárkrém

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (108 értékelés, átlag: 3,42 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A mézes morzsához:

  • 1 tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg finomliszt
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • A narancsmázhoz:

  • 1 narancs frissen facsart leve, átszűrve
  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • A mézes krémhez:

  • 8 dl tej
  • csipetnyi só
  • 4 evőkanál búzadara
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • A csokoládémázhoz:

  • 2 dl habtejszín
  • 1 kezeletlen narancs finomra reszelt héja
  • 10 dkg étcsokoládé, apróra vágva (legalább 70%-os kakaótartalmú)
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es sütőlemez hátoldalára.

2

A morzsához a tojást, a mézet, a porcukrot és a vajat egy kisebb lábosban kézi habverővel simára keverjük, összemelegítjük, majd átöntjük egy nagy keverőtálba.

3

A lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a kakaóport a mézes keverékhez szitáljuk, és jól nyújtható tésztává gyúrjuk.

4

Enyhén lisztezett deszkán kb. 30×40 cm-es, 3 mm vékony téglalapra nyújtjuk, átemeljük a tepsi hátoldalára, és 3 perc alatt világosra sütjük, majd a tepsit rácsra téve kihűtjük.

5

Közben elkészítjük a narancsmázat: a hozzávalókat egy nagy tálban kézi habverővel alaposan összekeverjük.

6

A kihűlt mézes lapot kézzel durvára tördeljük, a narancsmázra szórjuk, és alaposan elkeverjük.

7

Előkészítünk 6 db 1½ dl-es üvegpoharat, és minden pohár aljára 2 evőkanál narancsos morzsát teszünk.

8

A mézes krémhez a tejet a sóval felforraljuk, aztán hozzászórjuk a búzadarát, és 3-4 perc alatt kevergetve addig főzzük, amíg a daraszemek megduzzadnak és átfőnek.

9

A puha vajat kézi robotgéppel habosra keverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a citromhéjat és a vaníliakivonatot is.

10

A főtt búzadarát a cukros vajkrémbe forgatjuk, majd az egészet átkanalazzuk a turmixgépbe. Magas fordulaton kb. 2 perc alatt habos krémmé mixeljük.

11

A krémet habzsákba töltjük, és elosztjuk a narancsos-mézes morzsa tetején. A poharakat hűvös helyre tesszük, amíg elkészítjük a csokoládémázat.

12

Ehhez a tejszínt egy kis lábosban felforraljuk, aztán levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a narancshéjat, az apróra vágott csokoládét és a vajat, majd kézi habverővel addig kevergetjük, amíg bársonyos csokoládékrémet kapunk.

13

A csokoládékrémet a desszertek tetejére kanalazzuk. Ha teljesen kihűlt, fóliával letakarjuk, és tálalásig a hűtőbe tesszük.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet