Mézes-narancsos-csokis. Krémes és ropogós. Ráadásul akár 1-2 nappal előre is elkészíthető. Kell ennél alkalmasabb ünnepi desszert?
Mézes krémes pohárkrém
Hozzávalók
A mézes morzsához:
- 1 tojás
- 2 evőkanál méz
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 20 dkg finomliszt
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- csipetnyi só
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A narancsmázhoz:
- 1 narancs frissen facsart leve, átszűrve
- 2 evőkanál méz
- 3 evőkanál baracklekvár
A mézes krémhez:
- 8 dl tej
- csipetnyi só
- 4 evőkanál búzadara
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A csokoládémázhoz:
- 2 dl habtejszín
- 1 kezeletlen narancs finomra reszelt héja
- 10 dkg étcsokoládé, apróra vágva (legalább 70%-os kakaótartalmú)
- 5 dkg vaj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es sütőlemez hátoldalára.
A morzsához a tojást, a mézet, a porcukrot és a vajat egy kisebb lábosban kézi habverővel simára keverjük, összemelegítjük, majd átöntjük egy nagy keverőtálba.
A lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a kakaóport a mézes keverékhez szitáljuk, és jól nyújtható tésztává gyúrjuk.
Enyhén lisztezett deszkán kb. 30×40 cm-es, 3 mm vékony téglalapra nyújtjuk, átemeljük a tepsi hátoldalára, és 3 perc alatt világosra sütjük, majd a tepsit rácsra téve kihűtjük.
Közben elkészítjük a narancsmázat: a hozzávalókat egy nagy tálban kézi habverővel alaposan összekeverjük.
A kihűlt mézes lapot kézzel durvára tördeljük, a narancsmázra szórjuk, és alaposan elkeverjük.
Előkészítünk 6 db 1½ dl-es üvegpoharat, és minden pohár aljára 2 evőkanál narancsos morzsát teszünk.
A mézes krémhez a tejet a sóval felforraljuk, aztán hozzászórjuk a búzadarát, és 3-4 perc alatt kevergetve addig főzzük, amíg a daraszemek megduzzadnak és átfőnek.
A puha vajat kézi robotgéppel habosra keverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a citromhéjat és a vaníliakivonatot is.
A főtt búzadarát a cukros vajkrémbe forgatjuk, majd az egészet átkanalazzuk a turmixgépbe. Magas fordulaton kb. 2 perc alatt habos krémmé mixeljük.
A krémet habzsákba töltjük, és elosztjuk a narancsos-mézes morzsa tetején. A poharakat hűvös helyre tesszük, amíg elkészítjük a csokoládémázat.
Ehhez a tejszínt egy kis lábosban felforraljuk, aztán levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a narancshéjat, az apróra vágott csokoládét és a vajat, majd kézi habverővel addig kevergetjük, amíg bársonyos csokoládékrémet kapunk.
A csokoládékrémet a desszertek tetejére kanalazzuk. Ha teljesen kihűlt, fóliával letakarjuk, és tálalásig a hűtőbe tesszük.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.