Főételek

Csirkecsíkok Sztroganov-módra

A Sztroganov-mártást hagyományosan a csirkénél jóval lassabban puhuló marhahúshoz kínálják. De saját tapasztalatból tudom, hogy annak, aki időszűkében él, a fehér húshoz is pompásan beválik. Hogy honnan származik a mártás elnevezése, arról megoszlanak a vélemények: egyesek szerint a „gyalulni,m aprítani” jelentésű orosz sztrogaty szóból, mások szerint a Nagy Péter idejében élt Sztroganov nevű kereskedőcsalád szakácsa nevezte el így kreációját. Bármi legyen is az igazság, ha esősre fordul az idő, ez az egyik kedvenc vacsorám. Hiszen ilyenkor annyiféle gomba bukkan fel hirtelen a piacon, hogy a puszta látványuk is mámorító. Kétadagnyi Sztroganov-mártásos csirkéhez még negyed kiló sem kell az erdei csodából. Érdemes minél karakteresebb ízű gombát választani, mert ettől fogja a mártás megszerettetni az emberrel az esőhullást.

Csirkecsíkok Sztroganov-módra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (47 értékelés, átlag: 3,55 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 1 csokor újhagyma
  • 15 dkg erdei gomba
  • 30 dkg csirkemellfilé
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • ½ teáskanál magos mustár
  • 1-2 darab csemegeuborka

Elkészítés

1

Az újhagymát felkarikázzuk, a gombát vékonyan felszeleteljük, a csirkemellfilét pedig ujjnyi vastagságú, 5 centi hosszú csíkokra vágjuk. A csirkecsíkokat megsózzuk, megborsozzuk, és kevés liszttel megszórjuk, hogy sülés közben ne tapadjanak majd annyira egymáshoz.

2

Aztán egy közepes méretű, mélyebb serpenyőben gyenge tűzön összeolvasztunk 1 evőkanál vajat ugyanennyi olajjal, majd erősebbre tekerjük a lángot, és 2 perc alatt halványpirosra kapatjuk a csirkecsíkok külsejét. Szűrőlapáttal kiszedjük őket egy tálra, alufóliát borítunk rájuk, és rövid időre félretesszük a húsfalatokat.

3

A serpenyőbe újra 1 evőkanál vaj meg 1 evőkanál olaj kerül. Gyengéden megpároljuk benne az újhagymakarikákat, néha megkevergetjük őket, és ha már áttetszően puhák, hozzájuk tesszük a gombaszeleteket. Rögtön közepes erősségűre tekerjük a lángot a serpenyő alatt, aztán puhára pároljuk a gombát. Olykor-olykor kavarunk egyet rajta, de nem szükséges folyamatosan, mert a gombában sok a víz, így nem ég le könnyen.

4

Miközben a gomba puhul, a mártáshoz egy tálkában kézi habverővel összekeverjük a tejfölt, a tejszínt meg a magos mustárt, valamint kihalászunk pár darab csemegeubit az üvegből, és éles késsel vékonyan felkarikázzuk.

5

A megpárolódott gombához – nem kell agyonfőzni, mert akkor elveszti az ízét – hozzáöntjük a tejfölös-tejszínes mártást, beleszórjuk az uborkaszeleteket, és visszarakjuk a serpenyőbe a csirkecsíkokat. Az egészet jól összekeverjük, lefedjük, és 5 perc alatt összefőzzük.

Megjegyzés

2 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet