Bármilyen rafináltnak is tűnnek ezek a csinos, kerek képű és mosolygós lepények, az elkészítésük gyerekjáték. Szó sincs semmiféle mérnöki precízségről, ropogósan vékony aljukat nem méricskélem körzővel meg vonalzóval, anélkül is passzentosan körbefogják az ananászkarikákat. Egyszerűen csak megragadom a megmosott, szárazra törölt konzervdobozt, lisztbe mártom, és azzal szurkálom ki a már felengedett leveles tésztát. Aztán fogok egy akkora poharat, amelynek az átmérője valamivel kisebb, mint a konzervdobozé, és hogy a lepényeknek szegélyük is legyen, belenyomkodom a tésztalapokba. A mirelitipar leveles tésztája tökéletesen beválik házi használatra, ha már előző éjszaka átköltöztetem a hűtőbe, mert így másnapra kényelmesen kiolvad.
Ananászos lepények
Hozzávalók
- 3 dkg vaj
- 1 evőkanál méz
- 1 doboz (minimum 12 karikás) ananászkonzerv
- 25 dkg felengedett, mirelit leveles tészta (kb. ½ csomag)
- 2 evőkanál porcukor
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
A deszkára és a kiszúráshoz:
- kevés liszt
Elkészítés
Bekapcsoljuk a sütőt 230 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit. Kicsi lábosban csak annyira melegítjük fel alacsony lángon a vajat, hogy folyós legyen, majd levesszük a tűzről, és belekeverjük a mézet. Felbontjuk az ananászkonzervet, a gyümölcskarikákat kihalásszuk, lecsepegtetjük.
A felengedett tésztát lisztezett gyúródeszkán leheletvékonyra nyújtjuk, majd a megmosott, lisztbe mártott konzervdoboz és a pohár segítségével az előbb leírt módon előállítjuk a 12 peremes körlapot. Aztán a közepüket imitt-amott megszurkáljuk villával, hogy sülés közben ne púposodjanak föl.
A lepényalapokat átköltöztetjük a sütőlemezre, és mindegyikre teszünk egy-egy ananászkarikát. Megkenegetjük őket mézes vajjal, és a lepényeket 15 percre betoljuk a forró sütőbe.
Mialatt sülnek, összekeverjük a porcukrot az őrölt fahéjjal meg pár reszelésnyi szerecsendióval, és az elkészült még meleg süteményeket tálalás előtt ezzel a fűszeres-édes hóval hintjük meg.
Megjegyzés
12 minilepény lesz belőle.