A látvány ellenére ez egy összetett ízű, inkább sós torta, nem pedig egy édes gyümölcsös desszert.
Epres panna cotta lepény
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 15 dkg darált mandula
- 2 teáskanál só
- 22 dkg vaj
- 3 teáskanál jéghideg víz
A formához és a nyújtáshoz:
- kevés vaj és finomliszt
A panna cottához:
- 2½ dl tejszín
- 2½ dl 3,5%-os tej
- ½ teáskanál levendulavirág
- 2 g zselatin
- 2 teáskanál hideg víz
- 10 dkg kéksajt
Az epres réteghez:
- 35 dkg eper, pucolva, negyedelve
- 3 teáskanál balzsamecet
- 3 teáskanál méz
Elkészítés
A panna cottához a tejszínt, a tejet és a levendulavirágot egy kisméretű lábosba öntjük, és felforraljuk. Hagyjuk kihűlni.
Egy 23 cm-es piteformát vékonyan kivajazunk és lisztezünk. A tésztához a lisztet, a darált mandulát és a sót elvegyítjük egy közepes méretű keverőtálban. 2×2 cm-es darabokban belekockázzuk a vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel. A morzsához adjuk a vizet, és gyorsan összegyúrjuk a tésztát.
Enyhen lisztezett deszkán 0,5 cm vastag körré nyújtjuk, majd óvatosan feltekerjük a sodrófára, és az előkészített formába igazítjuk. Lefóliázzuk, és minimum 30 percre hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A levendulás tejet újra felforraljuk. Közben a zselatint kikeverjük vízzel egy kis csészében. A felforrt tejet átszűrjük, a zselatint hozzáadjuk, és oldódásig keverjük. Ekkor belemorzsoljuk a kéksajtot is, és habverővel simára keverjük. A krémet kihűtjük.
A pitére terítünk egy sütőpapírt, és szárazbabot vagy rizst öntünk rá a vaksütéshez. 15 percig így sütjük, majd további 10 perc alatt, sütőpapír nélkül készre sütjük.
Az epret egy közepes méretű tapadásmentes edénybe tesszük, és a pite után betesszük a sütőbe 20 percre. Közben 3-4 alkalommal átkeverjük.
A langyosra hűlt pitére terítjük a kihűlt krémet, és lefóliázva a hűtőbe tesszük szilárdulni. A sült eperhez még forrón hozzákeverjük a balzsamecetet és a mézet, és tálalás előtt a krémes pite tetejére kanalazzuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.