Édességek

Epres panna cotta lepény

A látvány ellenére ez egy összetett ízű, inkább sós torta, nem pedig egy édes gyümölcsös desszert.

Epres panna cotta lepény

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 15 dkg darált mandula
  • 2 teáskanál só
  • 22 dkg vaj
  • 3 teáskanál jéghideg víz
  • A formához és a nyújtáshoz:

  • kevés vaj és finomliszt
  • A panna cottához:

  • 2½ dl tejszín
  • 2½ dl 3,5%-os tej
  • ½ teáskanál levendulavirág
  • 2 g zselatin
  • 2 teáskanál hideg víz
  • 10 dkg kéksajt
  • Az epres réteghez:

  • 35 dkg eper, pucolva, negyedelve
  • 3 teáskanál balzsamecet
  • 3 teáskanál méz

Elkészítés

1

A panna cottához a tejszínt, a tejet és a levendulavirágot egy kisméretű lábosba öntjük, és felforraljuk. Hagyjuk kihűlni.

2

Egy 23 cm-es piteformát vékonyan kivajazunk és lisztezünk. A tésztához a lisztet, a darált mandulát és a sót elvegyítjük egy közepes méretű keverőtálban. 2×2 cm-es darabokban belekockázzuk a vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel. A morzsához adjuk a vizet, és gyorsan összegyúrjuk a tésztát.

3

Enyhen lisztezett deszkán 0,5 cm vastag körré nyújtjuk, majd óvatosan feltekerjük a sodrófára, és az előkészített formába igazítjuk. Lefóliázzuk, és minimum 30 percre hűtőbe tesszük.

4

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A levendulás tejet újra felforraljuk. Közben a zselatint kikeverjük vízzel egy kis csészében. A felforrt tejet átszűrjük, a zselatint hozzáadjuk, és oldódásig keverjük. Ekkor belemorzsoljuk a kéksajtot is, és habverővel simára keverjük. A krémet kihűtjük.

5

A pitére terítünk egy sütőpapírt, és szárazbabot vagy rizst öntünk rá a vaksütéshez. 15 percig így sütjük, majd további 10 perc alatt, sütőpapír nélkül készre sütjük.

6

Az epret egy közepes méretű tapadásmentes edénybe tesszük, és a pite után betesszük a sütőbe 20 percre. Közben 3-4 alkalommal átkeverjük.

7

A langyosra hűlt pitére terítjük a kihűlt krémet, és lefóliázva a hűtőbe tesszük szilárdulni. A sült eperhez még forrón hozzákeverjük a balzsamecetet és a mézet, és tálalás előtt a krémes pite tetejére kanalazzuk.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet