A friss kukorica természetes édessége és magas folyadéktartalma szinte kiált azért, hogy fagylaltot készítsünk belőle.
Selymes kukoricafagylalt
Hozzávalók
- 3 cső csemegekukorica
- 5 dl tej
- 5 dl habtejszín
- 20 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- 1 csipet só
A karamellás pattogatott kukoricához:
- 5 dkg cukor
- néhány csepp citromlé
- 2 marék natúr pattogatott kukorica
Elkészítés
A kukoricacsövekről késsel levágjuk a szemeket, a torzsákat három részre vágjuk, majd az egészet egy legalább 2 literes lábosba szórjuk, felöntjük a tejjel, a tejszínnel, és hozzáadunk 15 dkg cukrot.
Kis lángon kevergetve felforraljuk, aztán levesszük a tűzről. A torzsadarabokat egy időre kiemeljük, a szemeket botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a torzsákat, és a lábost lefedve félretesszük 1-2 órára, hogy a tejszínes keverék minél jobban átvegye a kukorica ízét.
A torzsákból kinyomjuk a levet, és kidobjuk őket. A pürét finom szűrőn vagy szitán leszűrjük, fakanállal alaposan megnyomkodva. A szűrőben maradt héjakat kidobjuk, a folyadékot újra felmelegítjük.
Egy kis tálban elkeverjük a tojássárgájákat a maradék 5 dkg cukorral, a sóval és egy merőkanálnyi tejszínes-kukoricás folyadékkal. Ezt a tojássárgájás keveréket a kukoricás léhez öntjük, és kis lángon, folyamatosan kevergetve kb. 10 percig főzzük, amíg besűrűsödik.
A fagylaltalapot kihűtjük, hűtőbe tesszük legalább 4 órára, majd a fagylaltgép használati utasítása szerint kifagyasztjuk. (Ha nem fogyasztjuk azonnal, akkor jól zárható műanyag edényben a fagyasztóba tesszük.)
Elkészítjük a karamelles pattogatott kukoricát. Ehhez egy nagy, tapadásmentes serpenyőben enyhén karamellesre olvasztjuk a citromlével elkevert cukrot. Amikor a karamell már hígan folyós, belekeverjük a pattogatott kukoricát. Azonnal sütőpapírra simítjuk, és hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.