A kókusztej nem a kókuszdió belsejében található áttetsző folyadék (azt inkább kókuszvíz néven ismerjük), hanem a kókuszdió lereszelt, beáztatott húsának kipréseléséből létrejövő sűrű, tejszerű folyadék. Házilag is elkészíthető: 1 rész kókuszreszeléket 2 rész forró vízzel leöntünk, összekeverjük, legalább 1 órán át állni hagyjuk, majd krémesre turmixoljuk, végül átszűrjük.
Kókusztejes tejberizs
Hozzávalók
- 15 dkg kerek szemű rizs
- 1 nagy csipet só
- 4 dl kókusztej
- 2 dl tej
- 2 dl sűrített cukrozott tej
- 1 vaníliarúd
- 5 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 3 dl jéghideg habtejszín
- 2 bio zöldcitrom
A tetejére:
- 2 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés
A rizst a csipet sóval és pont annyi vízzel, amennyi elfedi, 2-3 percig forraljuk. Ezután felöntjük a kókusztej, a tej és a cukrozott tej keverékével, ízesítjük a vaníliarúd kikapart belsejével és a cukorral. Felforraljuk, majd takaréklángon időnként megkeverve puhára főzzük. Az utolsó 5 percben hozzákeverjük a mazsolát, puhára főzzük benne, majd hagyjuk az egészet teljesen kihűlni. Tálalás előtt kemény habbá verjük a tejszínt, és a zöldcitromok reszelt héjával együtt óvatosan a kihűlt rizsbe keverjük. Kókuszreszelékkel megszórva kínáljuk.
Megjegyzés
4–6 adag lesz belőle.