Nincs mit szépíteni: ez egy macerás desszert. Hagyományosan háromféle tésztát kellene hozzá sütni: egy diósat, egy kakaósat és egy sima piskótát. A diósat lespórolom, mert töltelékként amúgy is jön bele darált dió, a rétegek közé viszont epret pakolok, amitől ez a „bőven van benne anyag” típusú édesség érzetre könnyebbé válik.
Epres somlói galuska
Hozzávalók
A sima piskótához:
- 4½ dkg vaj
- 3 tojás (szoba-hőmérsékletű)
- 9 dkg cukor
- 1 csipet só
- 9 dkg finomliszt
A kakaós piskótához:
- 4½ dkg vaj
- 7 dkg finomliszt
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- ¼ teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 3 tojás (szobahőmérsékletű)
- 9 dkg cukor
A krémhez:
- 9 tojássárgája
- 2 vaníliarúd
- 30 dkg cukor
- 4½ dkg finomliszt
- 4½ dl tej
- 3 dl habtejszín
A locsolósziruphoz:
- 12 dkg cukor
- 2½ dl víz
- 1 dl rum
- 1 kis narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 5 dkg mazsola
- ½ dl rum
- 20 dkg dió
- 70 dkg eper
A csokiszószhoz:
- 20 dkg tejcsokoládé
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 dl habtejszín
- 4 dl tej
- 1 dl rum
- 2 evőkanál keményítőszirup
A tetejére és az oldalaira:
- 7½ dkg dió
- 15 dkg házi eperlekvár
- 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
A tálaláshoz:
- 5 dl hideg habtejszín
- 10 dkg porcukor
Elkészítés
SIMA PISKÓTA: Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es, keskeny peremű tepsibe. A tésztához a vajat megolvasztjuk, kihűtjük. a tojásokat és a cukrot robotgéppel jó 6 perc alatt alaposan összehabosítjuk. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a sóval vegyített lisztet, aztán a vajat. A piskótamasszát széles pengéjű késsel vékony rétegben szétkenjük a tepsin. Megsütjük 10 perc alatt, és rácsra téve kihűtjük.
KAKAÓS PISKÓTA: Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es, keskeny peremű tepsibe. A tésztához a vajat megolvasztjuk, kihűtjük. a lisztet, a kakaót, a sütőport és a sót összeszitáljuk. a tojásokat és a cukrot robotgéppel jó 6 perc alatt alaposan összehabosítjuk, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a kakaós lisztet, aztán a vajat. A piskótamasszát széles pengéjű késsel vékony rétegben szétkenjük a tepsin. Megsütjük 8 perc alatt, és rácsra téve kihűtjük.
KRÉM: A tojássárgájákat, a vaníliarudak kikapart magjait, a cukrot, a lisztet és 1-2 dl tejet egy kis edényben kézi habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, majd a tejszínt és a vaníliák üres héját. A krémet kb. 10 perc alatt sűrűre főzzük takaréklángon, miközben folyamatosan keverjük kézi habverővel. Ezután jeges vízben kihűtjük, közben néha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön. Ha kihűlt, kiszedjük belőle az üres vaníliarudakat.
LOCSOLÓSZIRUP: A hozzávalókat kevergetve összefőzzük, amíg a cukor fel nem olvad. Kihűtjük, majd leszűrjük.
TÖLTELÉK: A mazsolát felforraljuk a rumban, aztán levesszük a tűzről, és hagyjuk, hogy mialatt kihűl, magába szívja az alkoholt. A diót egy száraz serpenyőben, mérsékelt lángon kevergetve illatosra pirítjuk. Miután kihűlt, mozsárban megtörjük. Az epret vékonyan felszeleteljük.
CSOKISZÓSZ: A kétféle csokoládét apróra tördelve megdaráljuk. A tejszínt, a tejet, a rumot és a keményítőszirupot összemelegítjük, majd még melegen ráöntjük a darált csokira. A tejszínes-tejes csokit 5 percre félretesszük. Ezután kézi habverővel átkeverjük, hogy a csoki felolvadjon. Ha kész, tálalásig a hűtőbe rakjuk.
ÖSSZEÁLLÍTÁS: Vékonyan kiolajozunk egy 20×20 cm-es, minimum 8 cm magas formát, és kibéleljük folpakkal úgy, hogy minden irányban bőven túllógjon. A kétféle piskótát apró kockákra vágjuk. Rétegezve összeállítjuk az édességet. Az első rétegezés: a forma aljában szétterítjük a sima piskótakockák felét, megöntözzük a locsolószirup ¼-ével (bőven jusson belőle a szélső piskótakockákra is), óvatosan szétkenjük rajta a krém 1/3-át, ráhintjük a rumos mazsola 1/3-át, elfektetjük rajta az eper 1/3-át, rászórjuk a dió 1/3-át. Második rétegezés: ugyanaz, mint az első rétegezés, csak a kakaós piskótakockák felével történik. Harmadik rétegezés: ugyanaz, mint az eddigiek, de a maradék sima piskótakockákat használjuk hozzá. A záróréteg: szétterítjük a formában a maradék kakaós piskótakockát, és megöntözzük a maradék locsolósziruppal. Végül az édességre visszahajtjuk a túllógó folpakot, és 2 éjszakára a hűtőbe tesszük.
BEFEJEZÉS, TÁLALÁS: A diót egy száraz serpenyőben, mérsékelt lángon kevergetve illatosra pirítjuk. Ha kihűlt, mozsárban megtörjük. Az édességet kiborítjuk a tepsiből egy nagy tálra, lehúzzuk róla a folpakot. A tetejét és az oldalát körbekenjük az eperlekvárral, aztán rászórjuk a diót, majd teaszűrőn át meghintjük a kakaóporral. A hideg tejszínt összekeverjük a porcukorral, habot verünk belőle. az előre elkészített csokiszószt kevergetve meglangyosítjuk. Az édességből evőkanállal „galuskákat” szaggatunk a tányérokra, alaposan megöntözzük csokiszósszal, és édes tejszínhabot pakolunk mellé.
Megjegyzés
8 nagy adag lesz belőle.