Édességek

Epres somlói galuska

Nincs mit szépíteni: ez egy macerás desszert. Hagyományosan háromféle tésztát kellene hozzá sütni: egy diósat, egy kakaósat és egy sima piskótát. A diósat lespórolom, mert töltelékként amúgy is jön bele darált dió, a rétegek közé viszont epret pakolok, amitől ez a „bőven van benne anyag” típusú édesség érzetre könnyebbé válik.

Epres somlói galuska

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 értékelés, átlag: 3,17 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A sima piskótához:

  • 4½ dkg vaj
  • 3 tojás (szoba-hőmérsékletű)
  • 9 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 9 dkg finomliszt
  • A kakaós piskótához:

  • 4½ dkg vaj
  • 7 dkg finomliszt
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • ¼ teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3 tojás (szobahőmérsékletű)
  • 9 dkg cukor
  • A krémhez:

  • 9 tojássárgája
  • 2 vaníliarúd
  • 30 dkg cukor
  • 4½ dkg finomliszt
  • 4½ dl tej
  • 3 dl habtejszín
  • A locsolósziruphoz:

  • 12 dkg cukor
  • 2½ dl víz
  • 1 dl rum
  • 1 kis narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • A töltelékhez:

  • 5 dkg mazsola
  • ½ dl rum
  • 20 dkg dió
  • 70 dkg eper
  • A csokiszószhoz:

  • 20 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 dl habtejszín
  • 4 dl tej
  • 1 dl rum
  • 2 evőkanál keményítőszirup
  • A tetejére és az oldalaira:

  • 7½ dkg dió
  • 15 dkg házi eperlekvár
  • 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • A tálaláshoz:

  • 5 dl hideg habtejszín
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés

1

SIMA PISKÓTA: Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es, keskeny peremű tepsibe. A tésztához a vajat megolvasztjuk, kihűtjük. a tojásokat és a cukrot robotgéppel jó 6 perc alatt alaposan összehabosítjuk. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a sóval vegyített lisztet, aztán a vajat. A piskótamasszát széles pengéjű késsel vékony rétegben szétkenjük a tepsin. Megsütjük 10 perc alatt, és rácsra téve kihűtjük.

2

KAKAÓS PISKÓTA: Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es, keskeny peremű tepsibe. A tésztához a vajat megolvasztjuk, kihűtjük. a lisztet, a kakaót, a sütőport és a sót összeszitáljuk. a tojásokat és a cukrot robotgéppel jó 6 perc alatt alaposan összehabosítjuk, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a kakaós lisztet, aztán a vajat. A piskótamasszát széles pengéjű késsel vékony rétegben szétkenjük a tepsin. Megsütjük 8 perc alatt, és rácsra téve kihűtjük.

3

KRÉM: A tojássárgájákat, a vaníliarudak kikapart magjait, a cukrot, a lisztet és 1-2 dl tejet egy kis edényben kézi habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, majd a tejszínt és a vaníliák üres héját. A krémet kb. 10 perc alatt sűrűre főzzük takaréklángon, miközben folyamatosan keverjük kézi habverővel. Ezután jeges vízben kihűtjük, közben néha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön. Ha kihűlt, kiszedjük belőle az üres vaníliarudakat.

4

LOCSOLÓSZIRUP: A hozzávalókat kevergetve összefőzzük, amíg a cukor fel nem olvad. Kihűtjük, majd leszűrjük.

5

TÖLTELÉK: A mazsolát felforraljuk a rumban, aztán levesszük a tűzről, és hagyjuk, hogy mialatt kihűl, magába szívja az alkoholt. A diót egy száraz serpenyőben, mérsékelt lángon kevergetve illatosra pirítjuk. Miután kihűlt, mozsárban megtörjük. Az epret vékonyan felszeleteljük.

6

CSOKISZÓSZ: A kétféle csokoládét apróra tördelve megdaráljuk. A tejszínt, a tejet, a rumot és a keményítőszirupot összemelegítjük, majd még melegen ráöntjük a darált csokira. A tejszínes-tejes csokit 5 percre félretesszük. Ezután kézi habverővel átkeverjük, hogy a csoki felolvadjon. Ha kész, tálalásig a hűtőbe rakjuk.

7

ÖSSZEÁLLÍTÁS: Vékonyan kiolajozunk egy 20×20 cm-es, minimum 8 cm magas formát, és kibéleljük folpakkal úgy, hogy minden irányban bőven túllógjon. A kétféle piskótát apró kockákra vágjuk. Rétegezve összeállítjuk az édességet. Az első rétegezés: a forma aljában szétterítjük a sima piskótakockák felét, megöntözzük a locsolószirup ¼-ével (bőven jusson belőle a szélső piskótakockákra is), óvatosan szétkenjük rajta a krém 1/3-át, ráhintjük a rumos mazsola 1/3-át, elfektetjük rajta az eper 1/3-át, rászórjuk a dió 1/3-át. Második rétegezés: ugyanaz, mint az első rétegezés, csak a kakaós piskótakockák felével történik. Harmadik rétegezés: ugyanaz, mint az eddigiek, de a maradék sima piskótakockákat használjuk hozzá. A záróréteg: szétterítjük a formában a maradék kakaós piskótakockát, és megöntözzük a maradék locsolósziruppal. Végül az édességre visszahajtjuk a túllógó folpakot, és 2 éjszakára a hűtőbe tesszük.

8

BEFEJEZÉS, TÁLALÁS: A diót egy száraz serpenyőben, mérsékelt lángon kevergetve illatosra pirítjuk. Ha kihűlt, mozsárban megtörjük. Az édességet kiborítjuk a tepsiből egy nagy tálra, lehúzzuk róla a folpakot. A tetejét és az oldalát körbekenjük az eperlekvárral, aztán rászórjuk a diót, majd teaszűrőn át meghintjük a kakaóporral. A hideg tejszínt összekeverjük a porcukorral, habot verünk belőle. az előre elkészített csokiszószt kevergetve meglangyosítjuk. Az édességből evőkanállal „galuskákat” szaggatunk a tányérokra, alaposan megöntözzük csokiszósszal, és édes tejszínhabot pakolunk mellé.

Megjegyzés

8 nagy adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet