Édességek

Diós keksz

A dió azon ritka növények egyike, amely tele van omega-3 zsírsavakkal. Ezekről a vegyületekről kimutatták, hogy többek közt a zsírégetésért felelős enzimeket is aktiválják. Ezért a dió mértékkel fogyasztva nemhogy tilos, de szinte kötelező a fogyókúrában!

Diós keksz

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 értékelés, átlag: 3,80 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 10 dkg zabpehely
  • 10 dkg dió
  • ¾ teáskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg puha vaj
  • 8 dkg gyümölcscukor
  • 2 evőkanál reszelt citromhéj
  • ½ vaníliarúd
  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje

Elkészítés

1

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütőpapírt terítünk 3 db 30×40 cm-es tepsibe.

2

A zabpehely 2/3-át egy közepes méretű serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve 2 percig pirítjuk. Kihűtjük, aztán kávédarálóban porfinomságúra őröljük.

3

A diót az előbb használt serpenyőben mérsékelt tűzön illatosra pirítjuk. Miután kihűlt, durvára őröljük, és hozzávegyítjük a megőrölt zabpelyhet, a szódabikarbónát és a maradék zabpelyhet.

4

A puha vajat, a gyümölcscukrot, a reszelt citromhéjat és a vanília kikapart magjait robotgéppel 2 perc alatt jól összedolgozzuk, majd simára keverjük benne a tojást és a tojásfehérjét. Fakanállal belevegyítjük a diós zabpelyhet.

5

A tésztából 30 db egyenlő méretű, diónyi golyót formálunk. Mindegyiket szétlapítjuk ½ cm vékony, 4 cm átmérőjű koronggá, és letesszük egymástól 5 cm-re a tepsikre.

6

A kekszeket 8 perc alatt megsütjük, egyik tepsivel a másik után. Tepsistül rácsra helyezzük, és csak azután szedjük le, hogy teljesen kihűltek.

Megjegyzés

30 db lesz belőle. (2 db/adag: 144 kcal)

Talán ez is érdekelhet