A dió azon ritka növények egyike, amely tele van omega-3 zsírsavakkal. Ezekről a vegyületekről kimutatták, hogy többek közt a zsírégetésért felelős enzimeket is aktiválják. Ezért a dió mértékkel fogyasztva nemhogy tilos, de szinte kötelező a fogyókúrában!
Diós keksz
Hozzávalók
- 10 dkg zabpehely
- 10 dkg dió
- ¾ teáskanál szódabikarbóna
- 10 dkg puha vaj
- 8 dkg gyümölcscukor
- 2 evőkanál reszelt citromhéj
- ½ vaníliarúd
- 1 tojás
- 1 tojásfehérje
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütőpapírt terítünk 3 db 30×40 cm-es tepsibe.
A zabpehely 2/3-át egy közepes méretű serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve 2 percig pirítjuk. Kihűtjük, aztán kávédarálóban porfinomságúra őröljük.
A diót az előbb használt serpenyőben mérsékelt tűzön illatosra pirítjuk. Miután kihűlt, durvára őröljük, és hozzávegyítjük a megőrölt zabpelyhet, a szódabikarbónát és a maradék zabpelyhet.
A puha vajat, a gyümölcscukrot, a reszelt citromhéjat és a vanília kikapart magjait robotgéppel 2 perc alatt jól összedolgozzuk, majd simára keverjük benne a tojást és a tojásfehérjét. Fakanállal belevegyítjük a diós zabpelyhet.
A tésztából 30 db egyenlő méretű, diónyi golyót formálunk. Mindegyiket szétlapítjuk ½ cm vékony, 4 cm átmérőjű koronggá, és letesszük egymástól 5 cm-re a tepsikre.
A kekszeket 8 perc alatt megsütjük, egyik tepsivel a másik után. Tepsistül rácsra helyezzük, és csak azután szedjük le, hogy teljesen kihűltek.
Megjegyzés
30 db lesz belőle. (2 db/adag: 144 kcal)