Húsvéti sonkás kocka
Hozzávalók
- 30 dkg nagykockatészta
- 35 dkg maradék főtt-sült füstölt sonka, 1×1 cm-es kockákra vágva
- ½ dl olaj
- 4 tojás, szétválasztva
- só és frissen őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 2 dl tejföl
- 12 dkg füstölt sajt, megreszelve
A tepsi előkészítéséhez:
- kevés vaj és zsemlemorzsa
A tészta főzővizébe:
- 1 evőkanál olaj
A tálaláshoz:
- tejföl
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kivajazunk és zsemlemorzsával beszórunk egy 20×30 cm-es, 6 cm magas tepsit.
A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, és a főzővízbe 1 evőkanál olajat teszünk. Közben a sonkát 2 adagra osztva megpirítjuk egy nagy serpenyőben a felforrósított olajon.
A tojásfehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk. A tojássárgájákat egy másik nagy tálban enyhén megsózzuk, erőteljesen borsozzuk, majd lassú fokozatú robotgéppel hozzákeverjük a fokhagymát és a tejfölt.
A megfőtt tésztát leszűrjük, és a megpirított sonkával együtt fakanállal hozzávegyítjük a tejfölös tojássárgájához. Kihűtjük, és óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot.
A sonkás tésztát belesimítjuk a tepsibe, meghintjük a sajttal, és 20 perc alatt megsütjük. tejföllel tálaljuk.
Megjegyzés
4 nagy adag lesz belőle.