Főételek

Konyharuhában-sóban sült bélszín

Elismerem, első látásra ez az egyik legbizarrabb elkészítési mód, amiről valaha is írtam. De nem egy szédült elme agyszüleménye, hanem nagyon hagyományos kolumbiai, illetve argentin sütési módszer, lomo al trappo a neve. Ott pedig tudják, hogyan bánjanak a marhahússal!

A lényeg, hogy a húst vastag sórétegbe rejtjük, amit egy konyharuha fog össze. Ez a csomag aztán megy a forró parázsra, ahol a textil a sóval egyfajta minikemencévé ég össze, amely jótékonyan egyenletes hőt enged csak a húshoz. A végeredmény pedig, amikor a szénné égett, szomorú fadarabnak látszó kérget lefejtjük a húsról, magáért beszél: zamatos, lágyan omlós, rózsaszín közepű bélszíncsoda lesz a jutalmunk.

Konyharuhában-sóban sült bélszín

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 1–1¼ kg apró szemű só
  • 6–8 kis ág friss rozmaring, kakukkfű vagy oregánó
  • 1–1¼ kg bélszín (kb. 25 cm-es darab), gondosan lehártyázva
  • A csomagoláshoz:

  • tiszta, textil konyharuha és természetes alapú kötözőspárga
  • A sütéshez:

  • húshőmérő

Elkészítés

1

A konyharuhát vízbe mártjuk, alaposan kicsavarjuk, hogy épp csak nedves legyen. A rövidebb oldalával magunk felé a konyhapultra fektetjük.

2

A sót a konyharuha hozzánk közelebb eső szélétől 5 cm-re kezdve legalább 1 cm vastag egyenletes rétegben elterítjük téglalap formában. A téglalap szélessége nagyjából egyezzen meg a bélszínével, mélysége pedig a húsdarab kerületével. (A lényeg, hogy a húst mindenhol sóréteg takarja majd, ne a textillel érintkezzen.) Átlagos bélszín esetében ez a téglalap kb. 30×20 cm-es lesz. Az elsimított sórétegen elszórjuk összetépkedve a friss fűszereket.

3

A húst a sótéglalap aljára fektetjük. Óvatosan elkezdjük feltekerni, és amikor körbeértünk, behajtjuk a konyharuha oldalt túllógó széleit. Tovább folytatjuk a tekerést, amíg teljesen feltekerjük a textilt, végül kb. 2 centinként erősen összekötjük a spárgával. A nehezén ezzel túl is vagyunk.

4

Félzsáknyi faszenet gyújtunk a grillen, és amikor már minden darab fehéren izzik, egyenletes rétegben elterítjük a grill egyik oldalán. Ráemeljük a becsomagolt húsdarabot, és mozgatás nélkül 9-10 percet sütjük.

5

Ekkor hosszú nyelű csipesszel óvatosan megfordítjuk, és beleszúrjuk a húshőmérőt a legvastagabb húsrész közepéig. Addig sütjük, amíg a maghőmérséklet eléri az 55 fokot. (A vastag sókéreg miatt a hőmérséklet még sokat fog emelkedni pihenés közben.)

6

Az eddigre már megszenesedett csomagot óvatosan egy vágódeszkára emeljük, és hagyjuk pihenni legalább 20 percet. (Közben érdemes megfigyelni, hogyan kúszik továbbra is felfelé a hőmérséklet.)

7

Amikor enni akarunk, a kérget egy kés fokával darabokra törjük és kidobjuk. A húson maradt sószemeket óvatosan leseperjük egy ecsettel, és már ehetünk is.

Megjegyzés

4-6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet