Főételek

Örmény húsos táska

Vannak a világ szinte minden konyhájában megjelenő, nagy vezérmotívumok, itt is, ott is felbukkanó ételek, elkészítési módok. Az egyik ilyen a „tasakocska tésztából, valamivel töltve” műfaja, amely a kínai dim sum-tól kezdve a mi derelyénken át egészen az olasz ravioliig köt össze első ránézésre meglehetősen távolinak tűnő étkeket. Ez a recept az orosz pilmenyi néven ismert tésztaféle, annak is a kaukázusi variációja, az örmény konyhára oly jellemző diós-korianderes-fahéjas hústöltelékkel töltve.

Örmény húsos táska

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 2 kisebb tojássárgája
  • 1 dl hideg víz
  • A töltelékhez:

  • 3 dkg dió
  • 2 dkg friss korianderzöld
  • 3 szál újhagyma
  • 15 dkg darált csirkemellfilé
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 dl hideg víz
  • só és frissen őrölt bors
  • A tálaláshoz:

  • 10 dkg vaj
  • 1 dkg friss korianderzöld
  • 1 kávéskanál frissen őrölt bors
  • 3 dl tejföl
  • pár csepp fehérborecet
  • A kenéshez:

  • 2 tojásfehérje
  • A nyújtáshoz:

  • kevés finomliszt

Elkészítés

1

A tésztához az összes hozzávalót tálba tesszük és összegyúrjuk: sima, rugalmas tésztát kapunk. Ha túl lágy lenne, adunk hozzá még kevés lisztet, ha túl kemény, 1-2 evőkanál vizet. A tésztát folpakba csomagolva berakjuk 20 percre a hűtőbe.

2

Ezalatt a töltelékkel foglalkozunk. A diót egy száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve illatosra pirítjuk, aztán durvára őröljük. Az újhagyma fehér szárát és a korianderzöldet apróra vágjuk. Ezután az összes hozzávalót összekeverjük, ízesítjük fahéjjal, és sózzuk-borsozzuk.

3

A főzéshez 5 liter, enyhén sós vizet forralunk. A kenéshez a tojásfehérjéket villával kicsit felverjük, magunk mellé készítjük.

4

A tésztát enyhén lisztes gyúródeszkán, lisztezett nyújtófával 2 mm vékonyra nyújtjuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval 8 cm átmérőjű körlapokat szúrunk ki belőle. A tésztahulladékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszúrjuk. Mindegyik körlap közepébe belepottyantunk 1-1 púpos teáskanál tölteléket, majd az üresen maradt széleket kicsit meghúzogatjuk és megkenjük kevés enyhén felvert tojásfehérjével. A megtöltött körlapokat összehajtjuk, hogy félkör formájú tasakok legyenek, az összeérő tésztaszéleket pedig összenyomjuk, esetleg villával bordásra mintázzuk.

5

A húsos tasakokat megfőzzük a lobogva forró vízben: ha feljöttek a víz tetejére, 5 perc múlva készen vannak. Közben a tálaláshoz a vajat egy közepes méretű serpenyőben megolvasztjuk, a korianderzöldet apróra vágjuk, és a vajhoz keverjük. A megfőtt tasakokat leszűrjük, összeforgatjuk a korianderes vajjal, aztán meghintjük frissen őrölt borssal, és tejföllel meg ecettel tálaljuk.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet