Vannak a világ szinte minden konyhájában megjelenő, nagy vezérmotívumok, itt is, ott is felbukkanó ételek, elkészítési módok. Az egyik ilyen a „tasakocska tésztából, valamivel töltve” műfaja, amely a kínai dim sum-tól kezdve a mi derelyénken át egészen az olasz ravioliig köt össze első ránézésre meglehetősen távolinak tűnő étkeket. Ez a recept az orosz pilmenyi néven ismert tésztaféle, annak is a kaukázusi variációja, az örmény konyhára oly jellemző diós-korianderes-fahéjas hústöltelékkel töltve.
Örmény húsos táska
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál só
- 2 kisebb tojássárgája
- 1 dl hideg víz
A töltelékhez:
- 3 dkg dió
- 2 dkg friss korianderzöld
- 3 szál újhagyma
- 15 dkg darált csirkemellfilé
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 dl hideg víz
- só és frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
- 10 dkg vaj
- 1 dkg friss korianderzöld
- 1 kávéskanál frissen őrölt bors
- 3 dl tejföl
- pár csepp fehérborecet
A kenéshez:
- 2 tojásfehérje
A nyújtáshoz:
- kevés finomliszt
Elkészítés
A tésztához az összes hozzávalót tálba tesszük és összegyúrjuk: sima, rugalmas tésztát kapunk. Ha túl lágy lenne, adunk hozzá még kevés lisztet, ha túl kemény, 1-2 evőkanál vizet. A tésztát folpakba csomagolva berakjuk 20 percre a hűtőbe.
Ezalatt a töltelékkel foglalkozunk. A diót egy száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve illatosra pirítjuk, aztán durvára őröljük. Az újhagyma fehér szárát és a korianderzöldet apróra vágjuk. Ezután az összes hozzávalót összekeverjük, ízesítjük fahéjjal, és sózzuk-borsozzuk.
A főzéshez 5 liter, enyhén sós vizet forralunk. A kenéshez a tojásfehérjéket villával kicsit felverjük, magunk mellé készítjük.
A tésztát enyhén lisztes gyúródeszkán, lisztezett nyújtófával 2 mm vékonyra nyújtjuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval 8 cm átmérőjű körlapokat szúrunk ki belőle. A tésztahulladékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszúrjuk. Mindegyik körlap közepébe belepottyantunk 1-1 púpos teáskanál tölteléket, majd az üresen maradt széleket kicsit meghúzogatjuk és megkenjük kevés enyhén felvert tojásfehérjével. A megtöltött körlapokat összehajtjuk, hogy félkör formájú tasakok legyenek, az összeérő tésztaszéleket pedig összenyomjuk, esetleg villával bordásra mintázzuk.
A húsos tasakokat megfőzzük a lobogva forró vízben: ha feljöttek a víz tetejére, 5 perc múlva készen vannak. Közben a tálaláshoz a vajat egy közepes méretű serpenyőben megolvasztjuk, a korianderzöldet apróra vágjuk, és a vajhoz keverjük. A megfőtt tasakokat leszűrjük, összeforgatjuk a korianderes vajjal, aztán meghintjük frissen őrölt borssal, és tejföllel meg ecettel tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.