Spanyolul empanar azt jelenti: tésztába göngyölni. És tényleg, a földkerekség spanyol ajkú lakossága – nem kis létszám, csak az Egyesült Államokban 41 millió embernél többet jelent! –, lelkesen csomagolja aranyló tésztába a különféle zöldséges, húsos töltelékeket. Madridtól Montevideóig mindenhol kapni empanadát. Ez most egy sonkás változat, de akinek kedve van, bátran kísérletezzen tovább.
Empanada
Hozzávalók
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 1 púpos kávéskanál só
- 15 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 3 dl hideg víz
- 1 evőkanál fehérborecet
A töltelékhez:
- 20 dkg gépsonka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor újhagyma
- 5 dkg magozott, fekete olajbogyó
- 1 db 40 dkg-os konzerv hámozottparadicsom
- 21 dkg mazsola
- 1 tojás
- 1 evőkanál morzsolt oregánó
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- só és frissen őrölt bors
A nyújtáshoz:
- kevés finomliszt
A sütéshez:
- bőven olaj
Elkészítés
Előző nap megcsináljuk a tésztát. A lisztet és a sót összekeverjük, hozzáreszeljük a hideg vajat, és az egészet tempósan összemorzsoljuk. A tojást, a vizet és az ecetet kézi habverővel összehabarjuk, apránként hozzáadjuk a lisztes-vajas morzsához, és néhány mozdulattal tésztát gyúrunk belőle. A tészta nem lesz egynemű, de sebaj: gombóccá formáljuk, és folpakba csomagolva betesszük a hűtőbe.
Másnap időben kivesszük a tésztát a hűtőből, hogy nyújtható állagúra melegedjen, és közben elkészítjük a tölteléket. A sonkát felkockázzuk, a megpucolt fokhagymát finomra zúzzuk, az újhagyma fehér szárát felkarikázzuk, az olajbogyót kis darabokra vágjuk, a hámozott paradicsomot leszűrjük. Ezután az összes hozzávalót késes betétű robotgépben összedolgozzuk, és sózzuk-borsozzuk.
A tésztát lisztezett deszkán enyhén lisztes nyújtófával 3 mm vékonyra nyújtjuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval 7 cm átmérőjű körlapokat szúrunk ki belőle. (A tésztahulladékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszúrjuk.) Mindegyik közepébe 1-1 púpozott teáskanál tölteléket teszünk, aztán a tésztaszéleket vizes ujjal körbesimítjuk, és a megtöltött tésztákat félbehajtjuk, hogy félkör formájú tasakokat kapjunk. Az összeérő tésztaszéleket jól összenyomjuk, esetleg villával be is bordázzuk.
Az empanadákat 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük 180 fokos olajban a fritőzben. Egyszerre mindig csak 10 db-ot teszünk a 3 l-es fritőzbe, nehogy lehűljön az olaj. Azon frissiben tálaljuk, de előtte papírtörlőn leitatjuk róla a felesleges zsiradékot.
Megjegyzés
Kb. 40 db empanada lesz belőle.